Pozdrav slnka – Surya Namaskara

Možno ste už niekedy počuli, že jogíni príležitostne cvičia 108 POZDRAVOV SLNKU. Mnohým “nezasväteným” ľuďom, dokonca aj tým, ktorí občas cvičia, to zaiste pripadá ako tajomný akt dobrovoľného sebatrýznenia.

Čo v skutočnosti reprezentuje číslo 108? Pri akej príležitosti sa 108 pozdravov slnku cvičí? Aký to má význam? Prečo to niekto vôbec robí a hlavne, koľko to trvá ?

108 Pozdravov Slnku

Magické číslo 108

Číslo 108 je vnímané ako dôležité a posvätné číslo. Jeho význam je doslova transkultúrny. Spája sa s hinduizmom, budhizmom a janizmom. Vyskytuje sa v matematike, prírodných vedách, metafyzike a filozofii. Keďže joga má svoje korene v starovekej Indii (a okrem cvičenia, ktoré si mnohí s jogou spájame), je to i jedna zo šiestich filozofických indických škôl – prirodzene aj tu natrafíme na 108-čku.

Asi už nikto nevie, kde sa to všetko presne začalo a prečo. Pri objasnení významnosti tohto čísla sa neraz predkladajú populárne údaje a nahromadené informácie, ktoré sa s ním spájajú. Keďže zoznam je naozaj dlhý, ponúkam niekoľko vybraných tvrdení.

Celistvosť, čakry, ajurvéda

  • 108 je číslom celistvosti. Uzatvára cykly a otvára nové kolobehy. Spája Zem s Mesiacom a Slnkom. Slnko a Zem: Priemer Slnka je 108 krát väčší ako priemer Zeme. Vzdialenosť od Slnka k Zemi je 108 krát väčšia ako priemer Slnka. Mesiac a Zem: Priemerná vzdialenosť Mesiaca od Zeme je 108 krát väčšia ako priemer Mesiaca. 108 je tiež výsledkom súčinu počtu mesiacov v roku, teda dvanástky a čísla deväť, ktoré predstavuje počet planét.
  • Čakry sú priesečníky energetických dráh a celkovo 108 energetických dráh sa bude zbiehať a vytvára tak srdcovú čakru.
  • Ajurvéda, tradičná indická medicína, pozná 108 posvätných miest ľudského tela. Ide o energetické miesta (marma body) po celom tele, ktoré odrážajú vnútorné telesné systémy. Prepájajú fyzickú, duchovnú a emočnú stránku každého človeka. 

Od matematiky k metafyzike

  • Starovekí Indovia boli vynikajúci matematici a číslo 108 môže byť aj výsledok presného matematického prepočtu. Podľa Indov číslo 9 patrí hinduistickému bohovi stvorenia Brahmovi. 

Matematicky:
9 je
9 x 1 = 9
9 x 2 = 18 (1+8 = 9)
9 x 3 = 27 (2+7 = 9)
9 x 12 = 108 (1+0+8 = 9)

Táto myšlienka má osobitý číselný význam. V hinduizme reprezentuje číslo 1 princíp vyššej pravdy, 0 predstavuje prázdnotu a 8 predstavuje nekonečno a večnosť. Prelína sa celým vesmírom. Spojuje do jedného celku minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Jednotlivé čísla 1, 0 a 8 predstavujú teda jednu vec, nič a všetko (nekonečno). 108 predstavuje konečnú realitu vesmíru ako existenciu (zdanlivo paradoxne) súčasne jednota, prázdnotu a nekonečnú.

V hinduizme Brahman predstavuje najvyšší univerzálny princíp, konečnú realitu vo vesmíre. Vo veľkých školách hindskej filozofie je to materiálna, efektívna, formálna a konečná príčina všetkého, čo existuje. Je to všadeprítomná, bez rodovej, nekonečná, večná pravda a blaženosť, ktorá sa nemení, ale je príčinou všetkých zmien. Brahman ako metafyzický koncept je jednotnou väzobnou jednotou za rozmanitosťou vo všetkom, čo existuje vo vesmíre.

Indická tradícia, hinduizmus

  • Podľa jogovej tradície sa v Indii nachádza 108 posvätných miest.
  • Existuje 108 Upanišad (posvätné texty hinduizmu).
  • S týmto číslom sa stretávame aj v sanskritskej abecede (starý indický jazyk), ktorá má 54 písmen. Každé z päťdesiatich štyroch písmen pritom nesie svoj ženský a mužský princíp (Šhiva a Šhakti), 54 x 2 = 108.
  • Indickí bohovia a bohyne majú 108 mien.
  • Tradičný hinduistický a budhistický ruženec Japa Mala (Thengwa), podľa ktorého odriekajú mantry (úryvky z posvätných textov) má 108 korálok.
  • Budhizmus je evolučná odroda hinduizmu a pravdepodobne z neho preberá aj neobyčajné číslo 108. Japonskí budhisti napríklad oslavujú príchod nového roka 108 údermi zvonu. K väčšine budhistických chrámov vedie 108 schodov.
  • Planéty a domy: Vo védskej astrológii je 12 domov a 9 planét. 12 krát 9 sa rovná 108.
  • Päťuholník: Uhol pri vrchole, tvorený dvoma susednými čiarami, sa rovná 108 stupňov. 
  • Rieka Ganga: Posvätné rieka Ganga sa klenie nad 12 stupňov zemepisnej dĺžky ( 79 až 91 ) , a 9 stupňov zemepisnej šírky ( 22 až 31 ). 12 krát 9 sa rovná 108.

Príkladov by sa dalo nájsť ešte viac ako na dve strany….

108 Pozdravov Slnku

Na počesť zmeny, uctievanie kolobehu života a sila prírody

V tradícii tohto posvätného čísla sa cvičí 108 pozdravov slnka na počesť zmeny. Najmä pri príležitosti jarnej a jesennej rovnodennosti, počas letného a zimného slnovratu, ale aj na Nový rok. Jogíni oslavujú tieto zmeny ako nový začiatok. Uctievajú si kolobeh života, cyklickosť prírodných javov. Niečo začína a končí a opäť začína.

V skutočnosti si môžete urobiť 108 pozdravov slnka kedykoľvek a v ktorýkoľvek deň. Nemusí to byť na špeciálnu príležitosť ani na mimoriadnom mieste. Stačí iba tak, vo vašej spálni, či obývačke. Niekedy nastanú chvíle, keď sa cítime rozpoltení, emočne neistí, nevyrovnaní. Potrebujeme zažiť niečo silné fyzicky i psychicky, aby sme sa posunuli. Nemusíme to nikde deklarovať, stačí to urobiť len tak – sami pre seba.

pozdrav slnku

Pozdrav Slnka – Hatha yoga

Zdravie, vyrovnanosť alebo prvý krok k meditácii

Nechajte sa viesť vlastným dychom a zažite kľudnú a hlbokú meditácie v pohybe. Pozdrav slnka je dobrý spôsob ako sa fyzicky i psychicky zdokonaliť a detoxikovať. Posilňuje a zároveň uvoľňuje svaly celého tela. Pri 108 opakovaniach ide predovšetkým o nepretržité sústredenie mysle. Pre niekoho to môže byť jednou z ciest, ako sa naučiť správnej meditácii. Ale je to aj škola a cesta k sebapoznaniu. Nemusíte vidieť v čísle 108 žiadnu magickú symboliku. Ide o to, čo pocítite v priebehu a po cvičení. Oduševnenie, odhodlanie, úsilie, vytrvalosť, disciplína, teplo, elán, radosť…

spiritualita

Sériu 108 pozdravov slnka si môže vyskúšať aj človek, ktorý necvičí jogu dlho. Celý veľký cyklus trvá v závislosti od úrovne cvičiaceho. Časové rozpätie sa pohybuje približne rozmedzí 100-120 minút. Naozaj v závislosti od rýchlosti, fyzickej sily a kondície.

Tak kto sa pripojí ?

 

Daniela Lászlová – TVOJA JOGA nielen YOGA

LOGO TVOJA JOGA mini

Blog

Menu
error: Content is protected !!