Ardha Čandrasána – pozícia polmesiac

  1. Tvoja Joga
  2. Asány
  3. Ardha Čandrasána – pozícia polmesiac

Mesiac symbolizuje ženské sily, vyžarujúci aspekt našej osobnosti. Ardha Čandrasána – pozícia polmesiac podporuje cit pre napriamenie sa a rovnováhu. Balančná pozícia je krásna a elegantná. Vyžaduje sústredenie sa a tréning, najmä kvôli spomínanej rovnováhe.

Ardha Čandrasána – pozícia polmesiac

Terapeuticky pôsobí proti úzkosti, bolesti chrbta, osteoporóze, skolióze, apatii a zažívacím problémom. Joga asána spevňuje a tonizuje brušnú stenu, spevňuje členky, stehná, zadok a chrbticu. Asána posilňuje svaly krku a šije, ktoré sa v bežnom živote len zriedkakedy dostávajú do akcie. Strečuje triesla, hamstringy a lýtka. Dokonale naťahuje celý trup.

Obmedzenia:

Pozícia sa neodporúča pri nízkom krvnom tlaku, migréne a nespavosti.

Ako na to?
  • Začnite v pozícii Bojovník IIbojovnikII
  • S výdychom sa s vystretým chrbtom predkloňte, až sa oboma rukami dotknete podložky. Váhu preneste na pravú nohu.
  • Pravú ruku posuňte po podložke o dĺžku trupu dopredu. Ak je potrebné, oprite sa o joga blok.polmesiac
  • Zdvihnite ľavú dolnú končatinu.
  • Upokojte myseľ.
  • Začnite telo otáčať od panvy, nasleduje pupok a veľmi opatrne hrudník.
  • Natiahnite ľavú ruku kolmo k stropu. Uvedomte si šírku ramien. Vytočte hlavu a pohľadom sledujte prsty vztýčenej ruky. Dýchajte hlbokým dychom do hrudníka. Uvedomte si natiahnutie trupu, otvorenie bedier, aktívne flexované chodidlo na zdvihnutej nohe.
  • Môžete pozorovať dych a jeho prúdenie. Aktívnejšia a dominantnejšia je tá polovica pľúc, od ktorej sa ruka vztyčuje k stropu. Striedaním pozície na ľavú a pravú stranu dochádza k striedavému rozšíreniu pravej a ľavej polovice hrudníka. Tak asána podporuje a obnovuje dychovú rovnováhu a dôkladne ventiluje obe pľúca.
  • Vydržte 5-7 plynulých dychov a vykonajte pozíciu na opačnú nohu. Možno spozorujete, že jedna strana ide ľahšie, ako tá druhá :-).

TIP:

Pokiaľ s pozíciou začínate, pomôže vám spomínaný joga blok, prípadne sa oprite o stenu, ktorá poslúži počas tréningu ako asistentka a istota :-). Stena fixuje celý trup alebo len pätu na nohe. Nielen že vás „pridrží“,  tiež správne zrovná nastavenie chrbta, zadku a hlavy, ktoré sú v tejto asáne v jednej rovine. Ak máte obavu z pádu, skúšajte zo začiatku Polmesiac z pozície kľačmo.

Veľa šťastia a trpezlivosti. Je to krásna asána, v ktorej sa po zvládnutí budete cítiť nádherne a vyrovnane.

 

Blog

Menu
error: Content is protected !!