Kde je moja energia?

horuce leto mu Slovensku mierny morský vánok, ktorý by ochladil rozhorúčené ulice a prevoňal vzduch. Ani v tôni stromov to nie je to isté, čo za miernejšieho počasia. Naša výkonnosť klesá, nastupuje letargia. Donútiť sa k ľubovoľnej zmysluplnej činnosti je hotové utrpenie. Všetci to dôverne poznáme. Obzvlášť počas posledného týždňa si užívame až extrémne počasie. Slniečko nás dobíja energiou, na druhej strane je to poriadny záškodník. Chuť športovať je obmedzená len do skorých ranných hodín. Ruku na srdce – mezi nami je len niekoľko vytrvalcov, ktorí vstanú ráno medzi piatou, šiestou hodinou, v tichosti sa vykradnú z postele, aby si zabehali alebo zacvičili v sviežejšom ráne.

Aj naša jogová prax je v určitých horúcich okamžikoch utrpením. Stojíte na podložke a už sa čelo kropí. Dva cykly pozdravu slnka a tečie vám pot po chrbte. Po prvej vinyase tričko vlhne, ruky sa šmýkajú a v závere hodiny objavujete pod sebou slušnú mláčku potu. Dych je ťažší, koncentácia a koordinácia sa udržuje s námahou. Vynechať lekciu alebo si neodcvičiť svoj domáci rituál by vás neuspokojilo. Z vlastných skúseností viem, že keď „hlava veľmi chce, telo nemusí vládať“ a keď „telo vládze ale hlava je v oblakoch, výkon a ani pocit uspokojenia neprichádza“. Strácate iskru. Pýtate sa: čo je zlé, čo urobiť aby sa to zlepšilo? Počasie sa zmeniť nedá. Či už to majú za následok klimatické zmeny alebo rokmi sa opakujúca cyklyckosť horúceho leta, môžem vám iba poradiť niekoľko osobných tipov, ktoré sa mi v čase celkom overili.

1. Pred lekciou urobte všetko pre svoje telesné pohodlie.

Zvoľte ľahký odev. Radšej voľný z jemnej bavlny ako nepriedušné umelé vlákna. Ak máte pred hodinou čas, osviežte sa doma vlažnou sprchou. Zbytočne pokožku nekrémujte, telo sa bude viac potiť a na podložke sa bude šmýkať. Voňavky vymeňte za ľahšie aniperspiranty, či prírodné éterické vôňe v rozprašovači, ktorých vyparujúci sa ovon vás nebude v teple obťažovať.

2. Dobre sa hydratujte už doma.

Vypite aspoň dva-tri poháre vody približne dve hodiny pred lekciou jogy. Ľudia si myslia, že fľaša s vodou ich na hodine zacháni, ale kým sa tekutina dostane k bunkám a rehydratuje ich, hodina dávo skončí. Popíjanie tekutín počas lekcie vás iba momentálne osvieži, zvlhčí ústa a jazyk.

3. Zásobáreň energie

desiataPred jogou netreba výdatne jesť alebo si minimálne nechať dostatočný čas na dobré strávenie objemnejšej potravy. Netreba ale zabúdať, že s nízkou hladinou cukru v krvi sa cvičiť nedá. Prenasleduje nás škvŕkanie v žalúdku, slabosť, točí sa hlava a my popri tom balansujeme na jednej nohe v pozícii tanečníka. Malým snackom, kľuďne aj pol hodinku pred jogou (banan či iné ovocie, čerstvé ďatle, orechy a semienka alebo knäckerbrot), dodáte telu sacharidy, ktoré pri cvičení spálite. Poobezerať sa môžete aj po zdravšej variante fit tyčinky s rozumným pomerom orechov, sušeného ovocia a obylnín.

4. Na pomoc prichádza ajurvéda a čínska medicína

Východné medicíny a kuchyne pracujú s energiou potavín. Potraviny, ktoré dokážu telo ochladiť alebo zahriať. Stačí trocha samoštúdia. Citrón organizmus otepluje, limetka ponúka schladenie. Nevedleli ste? Citróny sú skvelou voľbou do čaju a vody v zime, v lete kupujte hlavne limety. Populárna kokosová voda (pozor nie kokosové mlieko) je číra tekutina nachádzajúca sa vo vnútri čerstvých mladých zelených kokosov. Je stále viac populárna aj u nás a dá sa zakúpiť nie len cez e-shopy, ale aj v DM drogérii a u vybraných obchodíkoch so zdravými potravinami. Žiadna značka ma nesponzoruje, ale obľúbenou sa mi po roku stala hlavne voda CHI a PURE COCO. K základným vlastnostiam tejto takmer priezračnej tekutiny bez vône a so špecifickou chuťou parí skvelá schopnosť hydratovať a ochladiť organizmus. Obsahuje pre život dôležité elektrolyty, ktoré ovplyvňujú množstvo vody v našom tele, kyslosť organizmu (pH), svalovú činnosť a ďalšie dôležité procesy. Taktiež obsahuje prírodné enzýmy, ktoré pomáhajú zrýchľovať metabolizmus a spaľovať uložený tuk.

5. Ochladzujúca vôňa santalového dreva.

Vonné oleje zo santalového dreva poskytnú príjemné osvieženie. Sú súčasťou viacerých komerčných kozmetických značiek, ale postačí zakúpiť si kvalitný vonný olej bez prímesí a chemických stabilizátorov od overeného dodávateľa, zamiešat pár kvapiek do vody, v ktorej si namočíte uteráčik a ten použivať na osvieženie tváre a rúk popri cvičení. Vmasírovanie 1-2 kvapiek jemne do pkožky vám pomôže skľudniť podráždenú pleť. Vôňa esenciálneho oleja je harmonizujúca. Santal pôsobí na hlbšie vrstvy našeho vedomia a navodzuje hlbokú, kľudnú meditáciu. Uzemňuje a stabilizuje, obmedzuje neustálu potrebu premýšľať, analyzovať a očakávať, harmonizuje, navodzuje vnútornú jednotu tela, mysle a ducha. Navyše uvoľňuje hladké svalstvo (preto nie je vhdný pre tehotné ženy) a pomáha liečiť chronické zápaly močových ciest.

Skúste využiť niektorý z tipov, možno máte odsledované vlastné strereotypy, ktoré vám pomáhajú na podložke 🙂

Danka – TVOJA JOGA

Blog

Menu
error: Content is protected !!