Yin joga je prax, ktorá navádza k mäkkosti, k povoleniu, prípadne k vzdaniu sa činnosti. Aktivitu vymieňa za pozorovanie súčasného momentu a uvedomenie si.

Yin joga integruje 5 čínskych elementov do svojej praxe a obohacuje tak svoju formu ako liečebnú metódu, pretože každý z nás je stelesnením elementov: ZEM, OHEŇ, VODA, KOV a DREVO. 

Za istých okolností ako zmena ročného obdobia, prípadne telesná či duševná nerovnováha (ústiaca až do choroby), môžeme využiť tradíciu jogových asán a vedomosť o dráhach meridiánov z TCM (tradičnej čínskej medicíny) a za pomoci nich jemne podporiť, stimulovať konkrétny element v našom tele.

Vo svete, ktorý sa stále mení, môžeme použiť prax yin jogy na objavenie pokoja. V myšlienkových vzoroch, ktoré spôsobujú niekedy utrpenie, umožní táto jemná prax vidieť jednotu všetkých vecí. Pochopíte súvislosti medzi javmi, od zmeny ročných období až po pružnosť vlastnej chrbtice :-).

Element drevo

Element Drevo je spojený s pečeňou a žlčníkom a patrí obdobiu jari. V starovekej Číne (a na mnohých ďalších miestach na planéte) ľudia zistili, že sa životné prostredie a podmienky počas ročných období menia. Tak ako sa prirodzene a automaticky prispôsobujú rastliny a zvieratá, tak zobral aj človek na vedomie potrebu prispôsobiť svoju existenciu v rovnováhe s cyklom prírody.

Ľudské telo bolo chápané ako miniatúrny odraz vesmíru, miniatúrny obraz Zeme. Aj my máme svoje “ročné obdobia”. Niekedy máme prekypujúce množstvo energie ako na jar, inokedy musíme odpočívať a nabíjať sa ako v zime.

Element drevo a yin joga

Sila vztlaku, jarná energia a aktivita rastu.

Drevo je spojené s jarou, pretože ide o čas rastu, expanzie a vztlaku. Rovnako ako semienko, ktoré ležalo v pôde v zimnom období, zachovalo si svoje rezervy a na jar sa blíži k novému zámeru, priniesť na našu planétu život, tak aj element drevo na jar obnovuje a prebúdza našu aktivitu.

Element drevo v nás

Drevený prvok je o obnovení, prebudení a znovuzrodení. Duch pečene nám pomáha organizovať a koordinovať naše myšlienky a pretaviť vízie do akcií a zmien. Pečeň má na starosti plynulý tok Qi (vitálna energia – emocionálna i fyzická) a je spojená s emóciami: hnev a nedočkavosť. Keď dovolíme, aby hnev a frustrácia víťazili, stagnujeme a nie sme schopní pokročiť. Táto neschopnosť sa môže na emocionálnej úrovni prejaviť buď ako submisia, podriadenosť alebo priveľká agresivita. Fyzické telo je potom trápené bolesťou hlavy, migrénami, menštruačnými bolesťami, gynekologickými problémami, depresiami. Cnosťou dreva je pozitívne myslenie, odpustenie a dobročinnosť, čo je protipólom zlosti a zloby. Drevo nám umožňí v minulosti sa dobre zakoreniť, stáť pevne v súčasnosti a mať víziu a predvídavosť do budúcnosti.

Drevo z pohľadu klasifikácie TCM

  • Yin orgán: pečeň
  • Yang orgán: žlčník
  • zmyslový orgán: oči / zrak
  • tkanivo: šľachy a svalstvo
  • emócie: hnev a nedočkavosť
  • zvuk hlasu: krik
  • ročné obdobie: jar
  • farba: zelená
  • chuť: kyslá

Odporúčania pre stravu

Jar nás navádza na rôzne očistné techniky, konzumáciu menších porcií jedla, pôst, odstránenie tučných jedál z jedálneho lístka. Ak chceme mať zdravú pečeň, odporúča sa nejesť jedlá bohaté na nasýtené tuky (smotana, margarín, rafinované oleje, vajíčka, hovädzie a bravčové mäso). Pečeni tiež prospeje vyhýbať sa chemikáliám (konzervantom a farbivám) v jedle, teda aj pohodlným hotovým jedlám, ktoré sú pripravené na neskoršiu spotrebu v chladiacich pultoch nákupných stredísk. Ľudia s oslabenou pečeňou by sa mali vzdať sladkostí, mäsových výrobkov a pečiva, pretože tieto potraviny spomaľujú fungovanie pečene.

Môj jarný zelený detox: zelený jačmeň, chlorella, grepový olejček a dostatok vody.

Môj jarný zelený detox: zelený bio jačmeň, chlorella, grepový olejček CTPG a dostatok vody.

Odporúča sa naopak konzumovať v malom množstve kvasenú alebo surovú zeleninu. Pozor, naozaj zatiaľ na úvod jari iba v malom množstve, lebo ľuďom so spomaleným trávením, môže nadmerná konzumácia surovej zeleniny uškodiť. Môže ich ochladiť a pripraviť tak o energiu. Preto sa takýmto ľudom odporúča krátke naparovanie, pri ktorom nie je zelenina úplne zbavená živín. Našu pečeň podporia a posilnia rastliny bohaté na chlorofyl, najmä výhonky mladého jačmeňa, mikroriasy, ako napr. spirulina a chlorella, ako aj petržlenová vňať a klíčky žeruchy, alfalfa a iné.

Odporúčania pre prax Yin jogy

Ak cvičíte Yin jogu, zahrňte do svojej série pózy, ktoré sa zameriavajú na meridiány pečene a žlčníka a sú spojené s prvkom dreva. Našej mysli pomáhajú vyrovnávať tendenciu k netrpezlivosti. Tieto pózy predstavujú všetky rotácie a skruty, otváranie bedier, natiahnutie vnútornej strany nohy vrátane asán ako:   Banán, Vážka, Holub, Šurovačka…a iné. 

Odporúčania pre jogovú prax všeobecne

Mojou jogou je aj beh a pobyt na vzduchu.

Skúste tento mesiac zamerať svoju prax na hravosť a zvedavosť. Dovoľte si experimentovať s novými pozíciami alebo celkovým prístupom k vašej praxi. Skúste zmeniť svoju rigidnosť a lipnutie na zaužívanom a tradičnom. Ak cvičíte bez hudby, tak si ju párkrát pustite alebo si zavrite oči, zapnite si aromatickú sviečku, vyskúšajte si novú asánu, pozorujte, skúmajte a nebojte sa padnúť alebo neuspieť. Urobiť viac skrutov (skvelé pre pečeň) a začleňte viac rovnováhy do vašej praxe. Ak hovoríme o sile prvku Drevo,  trávite viac času na čerstvom vzduch v prírode. Pozorujte pri tom stromy vo vašom susedstve, všimnite si kmene, kôru. Pozrite sa, ako sa pohybujú a hojdajú vo vetre, ako pučia alebo už kvitnú koruny. To je sila prírody :-), to je tajomstvo elementu drevo.

 

 

 

 

Daniela Lászlová, TVOJA JOGA nielen YOGA

 

Blog

Menu
error: Content is protected !!