Veľa mamičiek má aj časom po pôrode pretrvávajúce bolesti v spodnej krížovej časti chrbtice. V nasledujúcich riadkoch vám ponúkneme stručné vysvetlenie, prečo je to tak a tiež odporučíme riešenie na ich prvotné zmiernenie a neskoršie odstránenie.

Joga pomáha

Bolesť chrbta po tehotenstve

Práve krížová časť chrbtice je počas tehotenstva najviac preťažovaná a to v dôsledku zvyšujúcej sa hmotnosti rastúceho plodu, vnútornými hormonálnymi zmenami, ale aj rozšírením v oblasti malej panvy. Počas tehotenstva sa v tele ženy tvorí hormón relaxín. Relaxín vplýva na povolenie kĺbov a väzív v panvovej oblasti, aby neskôr dieťatko jednoduchšie prešlo pôrodnými cestami. Dochádza k narušeniu hlbokého stabilizačného systému trupu (panvové dno, brušné svaly…). Celá oblasť svalov brucha je doslovne povolená a nevytvára chrbtici, ktorá je počas deviatich mesiacov tehotenstva nadmieru zaťažovaná, pevnú oporu svojou štruktúrou. Preto ženám – mamičkám po tehotenstve hrozí hyperlordóza. Lordóza je inak prirodzené prehnutie chrbtice v driekovej oblasti smerom dopredu a pre naše telo je dôležitá, pretože tlmí otrasy. Ak sa však uhol zakrivenia zväčší, môže to spôsobovať bolesť a následné problémy. Vtedy hovoríme o driekovej hyperlordóze. Niekedy vzniká ako dôsledok sklonu panvy alebo vrodenou odchýlkou. Medzi časté dôvody získanej hyperlordózy u žien patrí práve tehotenstvo. Po pôrode sa síce táto oblasť chrbtice značne odľahčí, ale brušné svaly sú oslabené a práve tie treba vrátiť do pôvodnej formy, aby kríže neboleli. Z toho dôvodu sa odporúča cvičiť nielen počas zdravého tehotenstva, ale aj neskôr po pôrode. Ak bolesť ostáva ohraničená iba v krížovo-driekovej oblasti, svedčí to o ľahšom ochorení. Keď sa bolesti rozšíria do inej časti tela, najmä do dolných končatín, alebo sa pridajú problémy s močením či tŕpnutie, jedná sa o ťažší priebeh ochorenia, kedy je potrebné vyhľadať lekára.

kríže tehotenstvo porod bolesť

Bolesť chrbta po tehotenstve

Zlé následky

Ak neurobíte nič preto, aby sa záťaž na krížovú oblasť zmenšovala, uhol v driekovej časti sa bude zväčšovať. Zároveň bude klesať pružnosť chrbtice a narastať tlak na medzistavcové platničky. Stavce a ich zakrivenie začnú meniť svoj tvar. Na miestach, kde je stavec nadmieru stlačený, sa začne zmenšovať medzistavcová platnička. Vzniknú degeneratívne zmeny. Neprimeraným tlakom stavcov na seba môže medzistavcová platnička prasknúť. Toto štádium sa už nedá napraviť. Ochabnuté a skrátené svaly je možné v celkom krátkom čase posilniť a spevniť, ale tvar a zakrivenie stavcov chrbtice sa cvičením nezmení. Vždy je lepšie vrátiť sa z kratšej cesty. Počas tehotenstva sa ženám odporúča jedine špecializovaná gravid joga. Nakoniec každá žena potrebuje a chce byť po pôrode fit, lebo starostlivosť o malých drobcov je 24 hodinový “pracovný úväzok.”

Prevencia

Joga je skvelou prevenciou bolesti chrbta.  Jej pravidelným cvičením dochádza k spevneniu a tonizácii svalov a tým  aj postupnému zmierneniu a ústupu bolestí chrbtice.

Joga pomáha

Joga ako nástroj na budovanie fyzického a duševného zdravia:

1. Joga pracuje s hlbokým stabilizačným centrom tela. Veľa cvikov sa zameriava na posilnenie brušných svalov a najmä na posilnenie najvnútornejšieho svalu – priečneho svalu brucha.

2. Jogou sa tiež intenzívne posilňuje panvové dno a hlboké svalstvo chrbta.

3. Joga prinavráti svalovú pružnosť a svalový tonus. Rozvoj svalovej sily v spodnej časti chrbta vám pomôže zmierniť popôrodné bolesti chrbtice a pomôže vám pri zvládaní každodenných povinnosti okolo dieťatka.

4. Znovunavrátenie pevnosti šliach a kĺbov, ktoré boli relaxínom uvoľnené.

5. Formovanie, posilnenie a strečing pre vrchnú časť tela.

6. Pomocou jogy sa dôkladne uvoľnia stuhnuté svaly šije a krku.

7. Cvičenie môže pomôcť pri boji s popôrodnou depresiou.

8. Komunita. Skupina ľudí, ktorá sa pravidelne stretáva na hodinách jogy je pestrá. Pre každú mamičku na materskej dovolenke môže byť takáto hodinka osviežením a vybočením zo svojho vlastného stereotypu povinností.

9. Netreba zabúdať, že joga je komplexné cvičenie, ktoré pôsobí na úrovni body – mind – spirit. Vyplavenie pozitívnych emócií, uvoľnenie a relaxácia pôsobia v náš prospech, aby sme dočerpali energiu, znovu nakopli motor, ktorý nás poháňa a aby sme tak mohli ” kvalitne fungovať “.

Daniela Lászlová – TVOJA JOGA nielen YOGA

LOGO TVOJA JOGA mini

Blog

Menu
error: Content is protected !!