Prečo cvičiť jogové pozície? Viaceré štúdie publikované v uznávaných časopisoch ako Runners World preukázali fakt, že joga redukuje stres, udržiava hmotnosť, zmierňuje bolesti, pomáha pri disciplíne držať sa svojho tréningového programu a v neposlednom rade zlepšuje čas bežca.

Nemusíte byť doktor, vedec ani terapeut. Stačí pravidelne behávať a zistíte, že beh je vysoko návykový. Pôsobí ako katalyzátor stresu a emócii, ale po čase ukazuje telu aj menej príjemnú stránku. Veľké úsilie, výdaj energie a čas venovaný prioritne vytrvalostnému tréningu na úkor potrebnej a vyváženej regenerácie, vás môže čoskoro „dobehnúť“. Väčšina bežcov nevenuje strečingu dostatočnú pozornosť a roky opakuje málo efektívne základné cviky bez obmeny alebo hlbšieho zamyslenia sa, prečo robia to, čo robia.

Na joga podložke objavíte silu a flexibilitu, a to najmä v jadre tela, stehenných svaloch, hamstringoch a ohýbačoch bedrového kĺbu. To všetko prispeje k efektívnejšiemu behu, lepšiemu výsledku a menšej náchylnosti na zranenia.

running yogaBeh zahŕňa prácu celého tela. Na to, aby ste bežali na plný výkon bez zranenia kolena, predkolenia alebo členkov, musíte mať pružné boky a chrbticu. Flexibilné boky a ohybná chrbtica zabráni opotrebovaniu kĺbov. Silné jadro tela – the core vám pomôže udržať stabilitu a prispeje k dobrej koordinácii práce rúk a nôh.

Som osamelý bežec, čo sa rád v túla po ranných orosených lúkach a večerných jesenných uliciach. Viem, čo boli svaly tvrdé ako skala, natiahnuté šľachy a podvrtnuté členky. Vlastné bežcké skúsenosti ma preto priviedli k uplatneniu vedomostí získaných na domácich seminároch a zahraničných  pro šport workshopoch. Ak sa dýchacie techniky spojené s jogou realizujú systematicky, pomôžu vám zvýšiť výdrž, priniesť potrebné množstvo kyslíky do svalov, a tým znížiť hromadenie kyseliny mliečnej.

Program Joga pre bežcov s TVOJA JOGA prebehne formou workshopu počas zimnej sezóny 2015. Práca bude systémová, nenásilná a postupná, keďže priorita ostáva nabehať kilometre. Joga pomôže, aby každý ďalší úsek na trati bol bezpečný a bez zranení. 

Danka – TVOJA JOGA

Blog

Menu
error: Content is protected !!