Raz pred začiatkom hodiny, keď sa ľudia stretávajú v sále a rozkladajú podložky, som si vypočula rozhovor dvoch dievčat. Uvažovali nad podobnosťou jogy a pilatesu. Katarínka a Maťka, ďakujem za otvorenie tejto témy. Ponúkli ste nápad na článok, analýzu alebo skôr akýsi sumár informácií.

V prvom rade, úplne na úvod tvrdím, že každý pohyb, ktorý robíme s radosťou a uvedomelo, je telu prospešný. Vynímam z rámca ultra adrenalínové športy, nakoľko to je debata sama o sebe otázna, ale koľko ľudí, toľko chutí. Na základe vlastnej praxe, štúdia, školení, dostupných informácií, a tiež na báze toho, čo sa dá odpozorovať a vyvodiť, ponúkam niekoľko riadkov k téme.

JOGA vs. PILATES

Joga

Ako píšu mnohé múdre knihy, joga je 5000 rokov stará tradícia a filozofia, pochádzajúca z územia Harappa. (Pozn.: Povodie rieky Indus. Dnešný Pakistan a India). Joga je filozofický smer a do intenzívnejšieho praktizovania asán – jogového cvičenia sa rozvinula približne pred 3000 rokmi. Aj keď viaceré asány tak, ako ich poznáme, sú historicky o niečo mladšie :-).

Joga smeruje prostredníctvom rôznych techník k integrácii – k zjednoteniu tela, mysle a ducha do jedného úplného celku.  Tento cieľ sa snaží dosiahnuť za pomoci žitia podľa istého morálno-etického kódexu, fyzického cvičenia, riadeného dychu, dychových techník, meditácie, vedomia a poznania. To všetko v súlade s budovaním harmónie, zdravia, zdatnosti a ľudskosti. Joga okrem telesného a dychového cvičenia pracuje s energiou, vibráciou a mysľou.

Joga a telo

Okrem jadra tela tonizuje a posilňuje veľké svalové skupiny a pomocné svalstvo. Neizoluje pohyb, ten sa často vykonáva celým telom za kombinácie statiky a dynamiky. Tonizuje a strečuje veľkú skupinu svalov. Naraz pracuje s rôznymi časťami tela, pričom zlepšuje mobilitu kĺbov, šliach a pevnosť kostí. Balans, koordinácia, stabilita, výdrž, odhodlanie – to všetko sú atribúty jogy. Navyše je obohatená o spiritualitu, ktorá vedie k psychickej vyrovnanosti a odolnosti.

Hodiny jogy sú rozmanité. Závisia od vybraného druhu (hatha, ashtanga, yin yoga, kundalíny, power joga…) a od štýlu inštruktora. Jogové stretnutia môžu byť od jemných meditačných seáns, až po intenzívne fyzické cvičenie plné výziev, náročnosti a potu.

Pilates

Metóda cvičenia  je séria približne 500 cvikov. Cvičenie navrhol J. H. Pilates, ktorý sa narodil v Nemecku. Pôvodne bol gymnasta a bodybuilder. Celý život zasvätil kultu zdokonaľovania tela predovšetkým pre zdravotné hľadisko. Impulz prišiel v detstve, keď trpel viacerými zdravotnými neduhmi. Pritom neustály vzor videl v rodičoch, ktorí ho inšpirovali. Otec bol medailistom v gymnastike a mama – naturopatka. Pilates študoval jogu, kineziológiu, calistheniku, pohyb v balete, ale aj pohyb zvierat. Všetky poznatky spracoval do svojho súboru cvičení, ďalej prezentovaných pod názvom pilates.

Pilates a telo

Primárne posilňuje jadro tela (the core). Cielene pracuje s chrbticou. Pri pravidelnom cvičení sa uvoľňujú ramená, krk aj vrchná časť chrbta. Spevňuje  sa zadok a stehná. Pilates svaly tonizuje a zabezpečuje ich pružnosť. Sústredenie, koordinácia a stabilita sú nevyhnutnou súčasťou. Spojením všetkých zložiek dochádza k peknému a želanému tvarovaniu postavy, k lepšiemu držaniu tela a menšej náchylnosti na zranenia.

pilates vs joga

JOGA vs. PILATES

Podobné znaky a rozdiely

1. Pozície a cviky

Joga a pilates má veľa rovnakých pozícií, aj preto, že pilates je mladší a autor sa pri jeho zrode inšpiroval jogou. Pokiaľ sa joge alebo pilatesu venujete pravidelne, odlyšnosť v cvikoch bude pre vás evidentná. Hlavný rozdiel je, že joga ako rámec cvičenia presahuje iba telesnú prácu. Kvôli energii a koncentrácii, zvýšeniu účinkov cvičenia, pracuje s telesnými zámkami (bandhami), koncentrovaným pohľadom (drishti) a neuromotorickým spojením častí rúk (mudry). Pri joge sa pozície vykonávajú o niečo dlhšie vo výdrži (priemerne podľa štýlu jogy od 3 do 8 dychov), kým pilates je dynamickejší a rýchlejšie dochádza k zmene pózy. Obidva pohyby sú uvedomelé.

2. Aktivácia tela

Joga sa cez fyzické cvičenie zaoberá posilnením tela komplexne a rovnomerne. Buduje silu jadra – “the core” a pritom súčasne pracuje aj s veľkou skupinou ostatných svalov. Koncentruje sa na silu rúk, nôh, pružnosť chrbtice. Pilates najprv buduje silu abdominálnej časti a potom usiluje o symetrickú stavbu tela a pružnosť. V pilatese každý pohyb pramení z jadra a prechádza ďalej do končatín. V joge je prvotná koncentrácia, potom sa zameriava na prehĺbenie a zdokonalenie pózy. Cieľom jogy je, okrem správneho zrovnania v asánach, ostať v spojení s dychom. V pilatese je prvou vecou presnosť pohybu, potom koordinácia za účinnosti dychu.

3. Dych

Obidve cvičenia používajú odlišné formy dýchania. Joga má celé spektrum dychových techník, ktoré sa nazýva pranajáma. Asány sa prevažne cvičia za použitia bráničného stabilizačného dychu alebo Udžají (dych víťaza). Ten je hladký, teplo vyvolávajúci. Vzniká priškrtením hlasivkovej štrbiny a znie ako šum oceánu. Joga praktizuje aj prečisťujúci dych Kapalabháti (žiariaca lebka), ktorý vytvára väčšie vnútorné teplo, spriechodňuje nos a dutiny. V pilatese je dych pomalý a kontrolovaný (bráničné dýchanie), ale niekoľko cvičení používa aj dych rýchlejší, ktorý je trochu podobný s dychom Kapalabháti.

Joga používa dýchacie techniky ako formu kontroly vnútornej energie a očistnú techniku. Dych môže byť otepľujúci, ochladzujúci, vibračný až elektrizujúci. Pomáha regulovať tok energie v tele. Niektoré dychové techniky pomáhajú pri fyzickom cvičení, pri udržaní tepla, stability a koordinácie. Dych tiež je neoddeliteľnou súčasťou relaxácie a meditácie, ktoré sú pre jogu typické. Fyzickým benefitom dychových techník je zväčšenie kapacity pľúc a ich správne fungovanie. Kvalitnejšie okysličenie tela, zlepšenie tonusu blúdivého nervu, potlačenie mnohých chorôb typu alergie, astma, migrény… atď.

4. Polohy a pohyb

V pilatese sa majorita cvikov vykonáva v polohe ležmo: na chrbte, na bruchu alebo na boku. Tieto polohy majú za úlohu pôsobiť proti smeru gravitácie, intenzívne zapojiť do práce nielen brušné svaly ale celé jadro tela.

Joga vykonáva varianty cvičenia v stoji, v sede i v ľahu. Do sekvencií zaraďuje predklony, záklony v rôznych častiach chrbtice, úklony a rotácie, ako aj obtiažnejšie prevrátené pozície v pokročilých variáciách (sviečka, stojka na hlave a na rukách). Cviky proti gravitácii svaly posilňujú a naopak, asány v smere gravitácie naťahujú a uvoľňujú najmä chrbticu (stavce, medzistavcové platničky) a hlboké svaly chrbta. V súčasnej dobe sú obľúbené hodiny v štýle flow, vinyasa. V porovnaní s klasickou a statickejšou hatha jogou sú plynulejšie a kontinuálnešie. Dokážu z pohľadu klienta hodinu oživiť a pre niektorých sú zábavnejšie, nakoľko sú kreatívnejšie. Jedná sa o série, sekvencie cvikov vykonávaných v rytme dychu, pričom takéto viniasy pôsobia intenzívnejšie na kardiovaskulárny systém. Príkladom je Hatha viniyasa joga, Ashtanga vinyasa joga alebo Power joga. Na tradičnej Hatha joge sa však dá tiež poriadne zapotiť a ponamáhať. Hlavne vtedy, ak sa asány držia za pomoci telesných zámkov (bandhy) v dostatočnej intenzite, koncentrácii a výdrži.

pic1

Prínosy pre naše zdravie

Obidva prístupy sú úspešne využívané v rehabilitácii pri poúrazových stavoch, ale i po mozgovej porážke. Sú skvelou prevenciou klasických a športových zranení a obidva priaznivo pôsobia na mobilitu pohybového aparátu a proti osteoporóze.

Zatiaľ čo pilates sa častejšie aplikuje pri fyzickej rehabilitácii, joga (ktorej súčasťou je pranajáma a relaxácia) sa ukázala ako obzvlášť účinná forma pri duševných a emocionálnych rehabilitáciách, psychickej únave a pri syndróme vyhorenia. Rovnako sa aplikuje ako súčasť terapie pre liečbu pacientov s rozličnými závislosťami.pic2 Pilates má veľmi dobré výsledky pri zlepšení, tvarovaní tela pri rehabilitácii chrbtice a končatín. Joga navyše okrem rovnakých výsledkov ponúkana medicínskej báze i mentálne a emočné uzdravenie. Upokojuje sympatický nervový systém, ktorý riadi hladinu stresu v tele. Pôsobí na sériu žliaz s vnútorným vylučovaním : hypotalamus – hypofýza – nadobličky, ktoré regulujú hladinu hormónov v tele. Joga i pilates pomáhajú v súčinnosti s vyváženou stravou aj pri znižovaní BMI (body mass index) a pri formovní postavy.

Medzi pilates a jogou je úzka paralela. Je naozaj na preferencii každého z nás, čo sa mu páči a čomu sa rozhodne venovať. Akokoľvek, praktizovanie obidvoch cvičení naraz sa (z pohľadu čisto fyzického pohybu) vzájomne prekrýva, ale nevylučuje.

Namasté.

Daniela Lászlová,  TVOJA JOGA nielen YOGA

Blog

Menu
error: Content is protected !!