Mám rada ovocie – prevažne v lete. Najradšej mám tie druhy, ktoré sú pestované u nás alebo u južných susedov. Sezónne, lokálne, dostupné na mestských trhoch.

Trhovisko je dobré miesto, kde začať deň, napríklad zavčas v sobotu a je jedno, či sme práve v Bratislave alebo v B. Bystrici.

DomesticTourists

Ovocný šalát

Čerstvou miskou ovocia na ráno totiž nič nepokazíte. Nemusí ho byť veľa, hlavne nech je pestré a chutné. Občas nakrájam iba pár druhov do nápaditej misky zo švédskeho obchodu, inokedy dodám ingredienciu, čo prekvapí na jazyku.

Prekvapenie nielen pre návštevu

Dnes u nás zastal čas. Je sobota. Pre dnes nič neplánujeme, iba dlhé doobedné vysedávanie na terase, raňajky, čítanie debata, pohľad na Malé Karpaty.

Pripravila som okrem iného aj moje obľúbené letné jedlo: Ovocný šalát s medovo limetkovou zálievkou. Med dodá šalátu nielen krásny lesk, ale primerane dosladí aj skoré letné ovocie. Pre dnes som ho vylepšila o quinou. Táto bezlepková plodina dodá akémukoľvek jedlu na pohľad peknú štruktúru a samozrejme aj množstvo výživných látok a rastlinných bielkovín. Je zdrojom nenasýtených mastných kyselín, minerálov a vitamínov.  Nájdete v nej železo, mangán, meď, fosfor, horčík a zinok.  Z vitamínov zastúpený najmä vitamín C, thiamín, riboflavín, alfa-tokoferol, beta-karotén ale aj kyselina listová.

V Kostarike sme ju jedávali pomerne často na sladko i na slano, aj preto že táto plodina sa v hojnosti pestuje prevažne v južnej Amerike. Mimochodom, číta sa ako „keen-wah“ :-).

Extra tajnou prísadou je tentokrát pár kvapiek esenciálneho oleja dōterra LIMETKA. Musíte skúsiť, aby ste uverili, akú úžasnú esenciu a náboj dodá takémuto šalátiku.

limeta

Ovocný šalát s medovo limetkovou zálievkou

Prísady na ovocný šalát

  • 1 šálka surovej quinoa
  • 1½ šálky jahôd, nakrájané na plátky
  • 1 šálka čučoriedok
  • 1 nektarinka nakrájaná na kocky
  • 1 jabĺčko nakrájané na kocky
  • variabilne: 1 banán, hrozno…prípadne iné.

Medová zálievka

  • ¼ šálky medu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica vody (iba ak by bol med veľmi hustý, ale ovocie po chvíli pustí svoju šťavu, tak s vodou opatrne)
  • 1-2 kvapky esenciálneho oleja dōterra LIMETKA (terapeutická trieda, vhodný aj na vnútorné použitie)
  • 1 lyžicu nakrájanej mäty na ozdobenie

Inštrukcie k príprave:

  1. Opláchnite a pripravte quinou podľa návodu na obale. Po uvarení nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Vo veľkej miske kombinujte ovocie pokrájané na kúsky.
  3. Na výrobu zálievky: v malej miske vymiešajte med, lyžicu citrónovej šťavy. Ak je potrebné, tak pridajte aj lyžicu vody a samozrejme na záver esenciálny olej dōterra LIMETKA (1 – 2  kvapky).

Tento šalát rozdelíte cca medzi 4 hostí, prípadne si ho majetnícky skryte do chladničky. Ale bola by škoda sa oň nepodeliť.

ovocie

Čo neviete o limetke?

Olejček sa vyrába lisovaním za studena z brazílskych limetiek, bez chemického postreku a samozrejme s prirodzeného hospodárstva.

Limetka celkovo osviežuje nielen vôňou, ktorú môžete difúzovať alebo primiešať do krému na ruku. Je to vnútorný čistič, má antioxidačné účinky ako veľa ďalších citrusov. Podporuje prirodzenú silu a obranyschopnosť organizmu. Pozitívne stimuluje náladu, osviežuje, povzbudzuje. Je ideálna do horúcich dní.

limetka

Olejčeky dōterra pravidelne a radi používame na joge v TVOJA JOGA ako súčasť aromaterapie, relaxácie alebo naopak k bdelosti a lepšej koncentrácie. Pomáhajú mnohým ako podporná liečba bežných ochorení alebo ich iba radi difúzujeme a šírime v priestore. S každým novým olejom objavujeme spektrum použití, vymieňame si skúsenosti, dávame si tipy. Pre dnes sme zaostrili na studenú kuchyňu, kde majú nesmierne široké použitie. Mnohé druhy dōterra terapeutických olejov sú i vnútorne aplikovateľné a to nielen pre podporu zdravia. Tiež pre pohodu a kulinárske labužníctvo. Všetky bližšie informácie, ako i možnosť ovoňať, odskúšať získaš v TVOJA JOGA.

Dobrú chuť a na zdravie 🙂

Daniela Lászlová – TVOJA JOGA nielen YOGA

Blog

Menu
error: Content is protected !!