Joga je 5 tisíc rokov stará tradícia. Počas jej dlhej existencie sa vyhranilo veľa štýlov. Každý je ovplyvnený inou historickou etapou, inou jogovou školou a potrebami ľudí, ktorí v nej hľadali riešenia a odpovede na svoje otázky.

Power Joga je štýl, ktorý napĺňa potrebu zdravého a vyváženého wellness života. Vo svojej podstate je hravá a variabilná. Dnes sa praktizuje najmä v krajinách amerického a európskeho kontinentu. Aj keď je mladá (1990, USA), stojí za základoch historického modelu Aschtanga jogy.


MÝTY O POWER JOGE
Názov Power Joga vyvoláva mylnú predstavu o tom, aká v skutočnosti je. Slovo “power” (z angličtiny sila) sa častokrát nesprávne chápe. Power Joga je omylom zamieňaná za cvičenie silové, dynamické až rýchle. Tempo cvičenia ale vychádza z predĺženého dychu a súčasnej plynulosti pohybu, ktorá je základným kameňom Power Jogy.  Kladie dôraz na správne zrovnania pozícií, na anatomicky korektné nastavené telo tak, aby nedošlo k neželanému preťažovaniu určitých telesných partií (kolená, lakte, krčná chrbtica, zápästie, členky… a iné). Celkovo sa vyznačuje uvedomelým, zdravým a bezpečným pohybom.

POWER JOGA NIE JE ŠPRINT
Aj keď sa v Power Joge vykonáva pohyb o niečo rýchlejšie ako v klasickej Hatha Joge, nie je to pohyb unáhlený. Nie je to kardiovaskulárne cvičenie. Telo plynie z pozície do pozície v plynulom dýchaní. Vytvára tok, vinyiasu, dychu a pohybu. Pri správnom dýchaní, napätí a precíznom vykonávaní pozícií, človek pociťuje účinky intenzívneho tréningu. Svaly spevnejú, zlepšuje sa kondícia, kapacita pľúc. Vyplavujú sa endorfíny. Power Joga nezotrváva v pozíciách dlho. Skôr kontinuálne prechádza z asány do asány. Dĺžka ustálenia sa v jednotlivých pózach slúži na prehĺbenie dychu, precítenie práce svalov, na zmenu svalového napätia, nadobudnutie koordinácie. Jemná hra s ťažiskom tela, stabilita v balančných pozíciách. Všetko sa však cvičí v tradičnom duchu Patandžáliho Jogasútry –  sthira sukham (zo sanskrtu stabilita a uvoľnenie). Pozície sú stabilné, ale nie kŕčovité. Naopak, pozícia je zaujatá s ľahkosťou, v ktorej sa dá pozastaviť myseľ. Aj keď Power Joga neponúka v porovnaní s príbuznými jogami  rozjímanie, cez fyzično sa človek po čase môže dopracovať k duchovu. Relax, uvoľnenie, nadhľad, odstúpenie od reality a jednoduché pozorovanie. Po čase veľa klientov objaví vnútorné naliehanie pridať k fyzickému pohybu nehmtateľnú spirituálnu zložku. Potrebu koncentrácie, kontemplácie vystrieda túžba po meditácii. Objaviť svoju podstatu. Potreba práce s mysľou a energiou až po potrebu nechať veci tak, nechať myseľ a telo v stave nečinnosti a len sa stať meditáciou.

19 Mar 2014, Jersey City, New Jersey, USA --- Caucasian woman meditating on yoga mat --- Image by © JGI/Jamie Grill/Blend Images/Corbis

 

ZOPÁR RÁD A ODPORÚČANÍ PRE POWER JOGU A JOGU VŠEOBECNE

1. Ak potrebujete kardio pohyb a doslovne vybiť energiu, choďte si radšej zabehať, zahrať tenis alebo futbal. Keď ste na joge – neponáhľajte sa. Riaďte sa vlastným dychom a vychutnajte si pohyb, zmenu svalového tonusu, pocit dokonalého natiahnutia. Kým je väčšina žiakov v asáne strecha/ pes s hlavou dolu (adho mukha švanásana), vy neskáčte netrpezlivo do chaturangy dandasany. Vianiyasa nie je pretek. Pomalším zvládnutím asán viac potrápite svaly, budujete silu a výdrž. Prežijete dokonalé spojenie tela, mysle, ducha. Vytvoríte harmonický kompaktný celok a energiu.

2. Variabilita power jogy nespočíva, že zakaždým cvičíte inú selekciu asán. Aj počet pozícií je v joge daný a obmedzený, a tak chtiac nechtiac – stále sa vraciame k základom. Nie je cieľom predviesť 30 odlišných asán za sebou. Menej, ale precízne, vám dá oveľa viac. Niekedy stačí celý mesiac cvičiť tú istú vinyasu a iba prehlbovať svoje možnosti, budovať kvalitný základ na ďalší obtiažnejší krok.

3. Na hodinách nejde o dosiahnutie finálnej guru pozície. Naše telo má isté predispozície, ktoré súvisia s vekom, aktuálnym zdravím, s genetickou výbavou a faktom, že sme Európania. Naše postavenie kĺbov, váha kostí a výška sa odlišuje od drobných Indov, ktorí sa na inšpiratívnych youtube videách skrútia aj do „mašličky“. Dobré pravidlo je: neporovnávajte sa. Nesúťažte s ostatnými a ani s vlastným egom.

4. Úspech sa skrýva v dennej domácej praxi. Je skvelé zacvičiť si na lekciách v kruhu priateľov a známych. Keď sa vám ale podarí dostať jogu do domácej praxe, bude to úspech. Stačí po zobudení zacvičiť si niekoľko pozdravov slnku a hneď ste iný človek aj bez šálky kávy. Vyskúšajte to. Leto je ideálna príležitosPOWER JOGA ASANAť na to, aby ste si trošku privstali, či už doma, alebo na dovolenke. Zacvičte si svoju vinyasu.

Danka –  TVOJA JOGA

Blog

Menu
error: Content is protected !!