Prečo chodiť čo najviac naboso

Popravde zo začiatku som nie veľmi chápala, prečo niektorí ľudia cvičia jogu s ponožkami. Z mojej praxe s jogou sa s tým z času na čas stretávam. Väčšinou, keď ľudí na to upozorním a vysvetlím, prečo je dôležité cvičiť naboso, prijmú argumenty a ponožky si dajú dole. Sú ale aj typy ľudí, ktorí si ich nechávajú. Rešpektujem.

Je tu mnoho logických dôvodov napríklad chlad, kožné problémy, nepríjemný zápach a určite sa nájdu aj iné dôvody ako napríklad „kúlové“ ponožky, protišmykové ponožky a tak. To všetko chápem. Ja by som však rada vysvetlila všetky dôvody prečo je najideálnejšie cvičiť naboso a v podstate aj chodiť naboso. Ak sa to teda úplne vždy nedá, tak praktizovať to aspoň doma a určite hlavne v prírode.

Prečo cvičiť jogu naboso?

CHLAD

Prvým zásadným problémom s ktorým sa musíme popasovať je chlad. Alebo skôr naše predsudky s chladom spojené a náš pocit, že od nôh vždy prechladneme. Ak sa pozrieme na telo ako celok, vždy existujú nejaké časti tela, tvár a ruky, ktoré sú vystavené aj extrémnejším teplotám a sú nezakryté. Tvár vystavujeme aj mínusovým teplotám a zvládame to. Ide o zvyk a nastavenie sa. Je mnoho ľudí, ktorí chodia bosí aj v zime. Prejav prechladnutia je tiež o tom, že nám telo dáva najavo blokáciu na inej úrovni a nejako sa to už na fyzickej úrovni prejaviť musí, takže ak nie sme zharmonizovaní, tak nás to určite niekde „čapne“, či už ponožky máme, alebo nie. A telo nás bude konfrontovať.

Joga sa ale cvičí v uzavretej miestnosti a ak je miestnosť aj chladnejšia, po pár pozdravoch slnka, sme už určite dostatočne zahriati a energia sa v tele rozprúdi, telo harmonizujeme. Pri cvičení ásan chladom v žiadnom prípade netrpíme, a zvlášť ak praktizujeme udžají dych pri ashtanga joge. Ak je telo energetizované, a ak ho otužujeme aj častým chodením naboso, poprípade otužovaním tela, tak sa naopak prechladnutiu vyhneme a zlepšíme si imunitu.

REFLEXNÉ BODY

Na chodidlách sa nachádzajú reflexné body, ktoré chodením naboso stimulujeme, masírujeme a tým harmonizujeme a liečime jednotlivé orgány. Vďaka tomu odchádzajú toxíny z tela, redukujeme rôzne spazmy a opuchy, tiež zatvrdliny v svaloch. Ovplyvňujeme lymfatický systém, a je to vlastne detoxikácia tela. My takýmto spôsobom nepriamo ovplyvňujeme orgány v tele a zlepšujeme ich výkon. Cítime sa viac nabití energiou. Zlepšuje sa látková výmena. Samozrejme toto všetko pôsobí hlavne vtedy, ak chodíme naboso, ale tiež keď cvičíme, pretože mnohokrát silno pôsobíme a tlačíme na chodidlo, ak sme napríklad v balančných polohách (ardha badha padmottanasana), alebo ak držíme chodidlo a tlačíme vonkajšou časťou dlane na chodidlo (džanuširšasany).
Pre kožu je vždy lepšie keď dýcha a nie je zaparená, vtedy sa vyhneme aj nepríjemnému zápachu a niektorým kožným ochoreniam.

ENERGETICKÝ VÝZNAM

Ale čo je najdôležitejšie, cvičením naboso sa spájame s energiou Zeme a omnoho väčší účinok to má pri cvičení, kde s energiou pracujeme intenzívnejšie. Je v nás veľa rôznych blokov na emočnej úrovni, a chodením naboso sa tieto bloky uvoľňujú. Akoby sme odovzdávali naše problémy Zemi. Cez chodidlá k nám prúdi energia Zeme a my potrebujeme byť uzemnení. Ak máme túto úroveň energie zablokovanú a nie sme zakorenení, lietame, žijeme v ilúzii. Cítime akoby sme sem nepatrili a nič nás neteší. Je v nás málo vyvinutá pokora, súcit a empatia voči iným bytostiam. Ak máme prepojenie so Zemou, sme v spojení so životom. Ak nemáme korene v Zemi nemôžeme prijímať energiu Zeme aj jej živiny, a vtedy sme akoby bez života.

Rituál umývania nôh

Predtým ako som ja začala cvičiť jogu som bola tiež uzimená, v zime mi bolo vždy chladno, nerada som chodila naboso. Odkedy robím jogu, cítim sa slobodnejšie . Ak chodím naboso, necítim taký chlad, mám rada, ak sú moje chodidlá v spojení so Zemou a je to pre mňa úplne prirodzené. V ponožkách sa cítim stiesnene. Myslím, že ľudia v mnohých krajinách ako je India toto robia stále akosi prirodzene, hoci nám západniarom to môže pripadať, že nemajú na topánky.

Jogíni v Indii tiež vždy pred meditáciou, pred akýmkoľvek cvičením, vykonávali posvätný rituál umytia nôh. A práve tým umytím sa očisťovali na energetickej úrovni a mohli usadnúť k posvätným rituálom.

Stojí to minimálne za vyskúšanie aj chodiť čo najviac naboso. Čo vy na to?

Jana Dúžiková – DD Joga štúdio, Bratislava, 


Janka sa venuje joge už od svojich 16 rokov. Z vlastného poznania môžem potvrdiť, že je to nielen krásna žena, ktorá sa rada smeje, ale aj nádherná osobnosť, inspirujúca učiteľka. V Bratislave vlastní Štúdio jogy DD, kde vyučuje ako jedna z prvých na Slovensku Ashtanga jogu. Jej doménou je aj Hatha joga, pranajama, základy ajurvédy. Sama rada medituje a z času na čas odchádza na dlhodobé intenzívne meditačné stretnutia. Okrem iného preveruje intelekt Slovákov v relácii Nikto nie je dokonalý už veľmi dlho. Veľmi rada sa vracia do Indie, kde žila, učila sa a cestovala.

Blog

Menu
error: Content is protected !!