Relaxácia

Relaxácia pomáha zlepšovať sústredenie a pamäť. Navodzuje pocit pokoja, istoty a sebadôvery. Znižuje úzkosť, obavy a napätie. Pomáha tlmiť trému, podporuje odvahu a odhodlanie. Pozitívne ovplyvňuje rozvoj osobnosti, trpezlivosť a vyrovnanosť tým, že pomáha človeku spojiť sa so sebou, so svojimi potrebami a túžbami.

Relaxácia pomáha zvládať náročné životné situácie. Tým, že priaznivo pôsobí na krvný obeh, upravuje dych, normalizuje tep a spôsobuje telesné uvoľnenie, vedie k zlepšeniu zdravia a životného štýlu. Telesné pocity sa premietajú do vnútorných systémov – psychických, mentálnych a emocionálnych. Pri relaxácii sa vytvára pozitívna špirála psychosomatického ovplyvňovania.

Relaxácia zlepšuje kvalitu života.

Predstavivosť

Naša predstavivosť je aktivovaná vedome i podvedome. Je veľmi silná, má veľkú moc. Mnoho myšlienok a presvedčení, ktoré máme, sú reakciou na našu predstavivosť, pričom jej dosah môže byť nie len pozitívny, ale aj negatívny. Obavy, úzkosti, dokonca aj choroby sú veľakrát aktivované negatívnymi výtvormi našej predstavivosti – negatívnymi myšlienkami. Podvedomie prijíma realitu fantázie a reaguje na príbehy, obrázky a metafory. Časti našej fantázie však môžu viesť aj  k pekným miestam, ku kráse a čarovným okamihom. Vďaka fantázii vieme zažiť a precítiť ticho, kontempláciu, uzdravenie. Z týchto vnútorných priestorov môžeme pristupovať k múdrosti vesmíru. Prichádza k nám v mnohých formách.

Je dôležité využiť fantáziu na pozitívne ovplyvňovanie a modelovanie nášho života. Obyčajná relaxácia v sede, či v ľahu, unášanie sa na tónoch hudby, spomienka na príjemné miesta, preciťovanie zažitého alebo vciťovanie sa do vymysleného – dokonale navodí našu myseľ, prinesie oddych a tiež akési zdravé “preprogramovanie”. Zapojenie všetkých zmyslov v procese relaxácie pomôže vytvoriť dokonalý a takmer reálny obraz, ktorého výsledok bude pociťovaný ako upokojenie, naladenie sa a prevýšenie pozitívnych emócií.

Predstavivosť.

Relaxácia a predstavivosť

Schopnosť premýšľať v obrazoch, výjavoch a predstavách je zručnosť, ktorá je jednoduchá a ľahko prichádza hlavne k deťom. Dospievaním a časom na túto schopnosť akosi zabúdame. Sme racionálnejší a potláčame hranice tvorivosti. Ako dospelí málokedy cibríme kreativitu a predstavivosť, pričom práve ona má veľký význam. Môže byť použitá na to, aby sme sa dokázali upokojiť v čase, keď sme pod tlakom, nervózni, keď sa cítime nepohodlne. Môže byť užitočná pri zmiernení bolesti a jej liečbe.

Relaxácia a predstavivosť pre začiatočníkov

Prinášam niekoľko náhľadov a osobných skúsenosti, ako môžete používať svoju predstavivosť pri uvoľnení sa.

Čo je relaxácia cez predstavivosť?

Je to spôsob myslenia na miesta alebo veci, ktoré vás môžu podnietiť, aby ste sa cítili šťastnými, uvoľnenými, pokojnými alebo aby ste sa cítili bezpečne.

Prečo použiť relaxáciu cez predstavivosť?

Použitie fantázie na vytvorenie príbehu vo vašej mysli alebo zameranie sa na upokojujúce spomienky odvádzajú vašu myseľ od nepríjemných pocitov, strachu i bolesti. Je to spôsob, ako využiť myseľ a predstavivosť, ktoré vám pomôžu sa uvoľniť. Môžete si predstaviť pekné miesto, vymyslené alebo reálne, von alebo vnútri a na chvíľu tam uniknúť.

Už ste niekedy boli nervózni? Pamätáte, ako ste sa cítili? Nesústredení, nekoordinovaní, s tekavou mysľou. Deti to občas pomenujú ako šteklenie v brušku, majú v bruchu motýle.

Všimnite si, že vaše myšlienky môžu niekedy zmeniť to, ako sa cíti vaše telo. Ak použijete svoju predstavivosť a prenesiete sa do pokojného a šťastného miesta (obľúbená krajina, výlet do prírody, pobyt v parku), môžete pomôcť vášmu telu a budete sa cítiť viac uvoľnene.

Pre koho je technika vhodná?

Technika práce s vlastnou predstavivosťou je vhodná pre kohokoľvek. Môžete byť vlastným navigátorom v procese relaxácie. Ak sa neviete uvoľniť, ste priveľmi vystresovaní a nervózni, pomôžte si nahrávkou vedenej relaxácie, ktorá navádza na obrazy a pocity s využitím vašich zmyslov. Prípadne si pre inšpiráciu použite obrázok, či fotografiu.

Kde môžete techniku použiť?

Použitie je bez obmedzenia. Kamkoľvek idete, vaša predstavivosť cestuje s vami, takže ju môžete používať kdekoľvek.

Ako relaxovať?

Pohodlne sa posaďte alebo si ľahnite. Zaujmite také miesto, aby vás nič netlačilo a neobmedzovalo. Odložte okuliare, hodinky i šperky, povoľte si vlasy. Zakryte sa, ak je to možné. Zatvorte si oči. Na chvíľku sa koncentrujte na svoj dych. Bez zámeru ovplyvňovať, iba ho pozorujte a nechajte plynúť. Tak ako príde, tak aj odíde. Spomeňte si sa príjemnú upokojujúcu spomienku alebo na miesto vo vašej predstave. Môžete použiť všetky svoje zmysly. Premýšľajte o tom, ako vyzerá? Kde ste? Čo vidíte? Čo máte oblečené? Je niekto s vami? Čo robíte? Čo môžete cítiť? Aké zvuky počujete? Čoho sa môže dotknúť? Čím viac podrobností si môžete predstaviť, tým viac sa uvoľníte.

Relaxujte v ľahu alebo v sede.

Relaxujte v ľahu alebo v sede.

 

Tu sú niektoré príklady:

  • Predstavte si ako trávite čas s obľúbenou blízkou osobou.
  • Predstavte si, že idete na obľúbené miesto ako pláž, park, záhrada alebo les.
  • Predstavte si, že vykonávate obľúbenú aktivitu: plávate, slníte sa, prechádzate sa v prírode, čítate si v detskej izbe.

Ak chcete, môžete použiť fotografiu svojej obľúbenej osoby, miesta alebo aktivity, ktoré vám pomôžu zaktivovať predstavivosť. Fotografia môže byť užitočná, nie je však potrebná a už vôbec nezáleží na jej kvalite a veľkosti, aby ste boli v relaxácií úspešní.

Moja osobná skúsenosť s relaxáciou

Turbulencia

Predstavivosť mi pomohla pri ceste na jogový pobyt, kedy nás zastihla veľká turbulencia. Nič netypické pri prelete nad oceánom, ale môj vtedajší strach boľ veľký aj napriek racionalizácii a všeobecnému pokoju ostatných cestujúcich som ho absolútne nevedela ovládať. Z obavy, že od strachu je k panike len malý krôčik, skúsila som meditáciu, ktorá bola však v danom momente neuskutočniteľná. Mať zavreté oči? Ani za svet! Zrak mi padol na časopis leteckej spoločnosti s reklamami a obrázkami ďalekých destinácií. Získal si moju pozornosť a bol mi kotvou. Pri listovaní som sa pozastala nad fotografiou dažďového pralesa. S pohľadom zapichnutým do časopisu som v priebehu pár minút začala snívať s otvorenými očami. Analyzovala som do najväčších detailov nielen samotný záber fotografa, ale aj atmosféru, farby. Obraz som pretavila do emócie, do vnímania vôní, pocitu tepla a vlhkosti, do zvukov fauny a flóry. Nepamätám sa na moment, kedy turbulencia skončila, pretože som sa natoľko pohrúžila do práce s mojou predstavou, až som nevnímala nič navôkol.

Relaxácia pomáha proti panike, úzkosti, bolesti.

Bolesť žalúdka

Pred pár dňami som mala nemalé žalúdočné ťažkosti. Bolo to zničujúce a vysiľujúce. Ani sedieť, ani ležať. Bledosť, pot, zimnica a nemohúcnosť. Predstava, zjesť v tomto stave akýkoľvek liek, bola nemožná. Nevedela som, či by sa znovu nevrátil naspať :-). Kŕče mi nakoniec pomohla zmierniť vlastná predstava. Bolo to náročné. Skoncentrovať sa cez bolesť nebolo ľahké. Predstavila som si, že môj žalúdok a celé vnútro sa pomaly uvoľňuje. Predstavovala som si celé vnútro brucha ako pokrčený papier, ktorý pomalinky dlaňami vystieram a prežehľujem, od znova a od znova, až sa bolesť začala zmierňovať. Nakoniec povolila natoľko, že zvyšok už miernej bolesti sa mi podarilo prespať.

Podobnými spôsobmi môžete pracovať s úzkosťou, strachom, môžete sa uvoľniť pri náročnom pracovnom zaťažení. Treba iba oprášiť detskú tvorivosť a popustiť uzdu fantázie, nehodnotiť sa na nebáť sa, že budete hodnotení.

 

Na vaše zdravíčko. Namasté.

Daniela Lászlová, TVOJA JOGA nielen YOGA

Blog

Menu
error: Content is protected !!