Vianočné menu jogína: bezmäsité, zdravé, sattva

  1. Tvoja Joga
  2. Joga a zdravie
  3. Vianočné menu jogína: bezmäsité, zdravé, sattva

Keď sa ma priatelia na joge pýtali, čo pripraviť na štedrovečerný stôl, váhala som. Vianočné vegetariánske menu? Nikdy som nevarila tradičné jedlá na vegetariánsky spôsob. Mäso mi nechutilo, tak prečo by som vymýšľala niečo, čo sa priblíži jeho chuti?…

Vianoce sú za dverami.

Už len pár hodín… Každý ich očakáva, každý ich čaká po svojom. U niekoho rastie stres, príprava začína súpisom dlhého zoznamu vecí. Iní majú voľnejšie. Darčeky, ozdoby, stromček a zásoby nakúpili postupne. Poniektorí majú napečené dva týždne. Niekto už zjedol aj druhú várku. Na ochutnávku :-).

Mám veľkú výhodu. Vianoce trávim ako hosť s rodičmi a svokrovcami. Je vo mne stále kus dieťaťa, lebo vlastne nič nemusím. Keď predsa niečo donesiem, nie je to pre ostatných veľká sláva. Som vegetariánka a naši v rodine nie. Tradičné jedlo urobiť neviem, lebo mäso nejem veľmi dlho. Moje vegetariánske chute nie sú  v symbióze s ostatným.

Vianočné menu jogína: bezmäsité, zdravé, sattva

Keď sa ma priatelia na joge pýtali, čo pripraviť na štedrovečerný stôl, váhala som. Vianočné menu? Nikdy som na nepokúšala uvariť obvyklé sviatočné jedlá na vegetariánsky spôsob. Mäso mi nechutilo, tak prečo by som vymýšľala niečo, čo sa priblíži jeho chuti?

Preto prišiel nápad. Výzva na Facebooku, aby ste mi vy – ostatní vegetariáni a vegáni, posielali zdravé a bezmäsité recepty, ktoré pripravujte tento rok. Možno niekomu učaria, pomôžu odľahčiť sviatočný stôl, ktorý sa aj tak prehýba pod váhou hojnosti. Urobiť na skúšku niečo tradične i netradične. Bezmäsitú kapustnicu, zdravšiu alternatívu šalátu, prípadne neutopiť rybku v trojobale a oleji.

Facebooková výzva

Môj predvianočný príspevok, výzva na zdravšie jedlá, ktoré pripravujete, neostal bez odozvy. Niektorí odpísali vtipne a s nadsázkou. Dostala som maily a fotky, tipy na pochutvyzvainy, dobrôtky, pečivká.

Toto je blog hlavne o joge a vecí okolo nej, preto som vybrala nie len odľahčené fit jedlá, ale hlavne tie bez mäsa.

Väčšina jogínov sa snaží o sattva stravovanie. Je to princíp ajurvédskej čistej a vegetariánskej potravy, ktorá dáva telu pránu – energiu. Nastavuje vnútornú harmóniu a pokoj.  Keď nie je žalúdok preťažený jedlom, ktoré sa trávi hodiny, máme energiu a chuť k činnosti. Nedriememe, hlava dokáže myslieť.

Čo na štedrovečerný stôl vegetariána, vegána, jogína?

Vianočné menu bez mäsa

Ponúkam recept Vladie Šebovej, ktorý ste mohli nájsť na jej blogu v decembri 2015. Vianočné vegánske menu: zemiakový šalát a falafel. Vianočný tanier sa na prvý pohľad nebude líšiť od zvyšku rodiny, ale vy sa budete cítiť ľahšie. I myseľ ostane bez výčitiek. Keď vám z neho ochutnajú, oľutujete, že ste nepripavili viac. Toľko budete mať spolustravníkov!

Domáca tatárska omáčka, ktorá je súčasťou inak klasického zemiakového šalátu, je mňamka. Raz sa ju naučíte prirpaviť a popamäti ju urobíte kedykoľvek a k čomukoľvek. V slovenskej kuchyni takmer neznámy falafel pochádza z Egypta. Dnes je častou pochutinou nielen na blízkom východe, ale je i top vychytávkou v mnohých vegetariánskych reštauráciách. Hlavnou surovinou tohto pokrmu je strukovina, zdravý cícer. Z pripravenej masy môžete formovať guličky, placky, rolky, čo sa vám páči.

Ako na to? Ingrediencie, postupy, fotky nájdete priamo na webstránke Vladia Šebová s popisom a inštrukciami, ktoré hravo zvládnete. Suroviny sú dostupné nielen v bio obchodoch, ale aj vo viacerých bežných potravinách. Stačí ísť pozornejšie pomedzi regále.

Vegánsky zemiakový šalát

Vegánsky zemiakový šalát

Vegánske vianočné menu

 

Trochu sladkého od Veroniky

Veronika je nekonečná studňa nápadov a kreativity. Minula sa povolaniu. Verím, že raz budem sedieť v jej kaviarničke a vychutnávať si jeden z mnohých super zdravých a chutných dezertov. Špeciálne teraz nám pripravila vianočné pečivko. Ak náhradu rafinovaného cukru použila xylitol. Aj napriek názvu, ktorý znie synteticky je xylitol prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Má o 40% menej kalórií ako cukor, zmenšuje príjem kalórií a uľahčuje redukovať váhu.

Vianočné rožteky

Suroviny:

250 gr kombinácia múk – špaldová, pohánková, kokosová, ľanová
100 gr mleté orechy
60 gr kokosový cukor
20 gr orechového masla
100 gr kokosový olej
pomletý xylitol na ozdobenie

Postup: Všetko zmiešať do jednej masy a nechať odležať na hodinu v chlade, aby sa lepšie pracovalo s cestom. Vyformovať rožteky a piecť 12 minút na 170 stupňoch. Po vybratí z rúry vychladnuté poprášiť pomletým xylitolom.

rozteky

 

Večerné chuťovky

Je voľno. Sedíte v pohode s rodinou, častokrát i s tými, ktorých vidíte pomenej. Dospelé  deti sa vracajú k rodičom, vnúčence navštívia starkých. Ak budete dlho sedieť pri stromčeku, debatovať, tešiť sa z darčekov alebo pozerať sériu rozprávok a trochu vám vytroví, skúste si zobnúť malú drobnosť, ktorá i v neskoršiu hodinu nezaťaží.

Jemne pikantný na sucho pečený cícer

Suroviny:

2 plechovky cíceru, opláchnuť
2 lyžičky kajenské korenie (alebo viac podľa chuti)
1 lyžička papriky
½ lyžičky soli
šťava z dvoch veľkých citrónov

Postup: Predhrejte rúru na 200 stupňov. V mise zmiešajte kajenské korenie, papriku, soľ a citrónovú šťavu. Primiešajte rovnomerne do osušeného cíceru. Položte zcicermes na plech, vyložený pergamenovým papierom. Pečte 25 – 35 minút, alebo kým nie je cícer opečený, chrumkavý a  dozlata. Počas pečenie cícer premiešajte pre rovnomerné opečenie. Podávajte pokvapkané čerstvou citrónovou šťavou. Cícer sa pripravuje na sucho bez oleja. Je lahodný, ľahký na strávenie a s menšou energetickou hodnotou. Množstvo pikantných korenín voľte podľa vlastnej chuti.

—♥♥♥—
Uhorka plnená hummusom na tisíc spôsobov

Suroviny:

250 g cícera (varený alebo konzervovaný - scediť)
3 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
zelenú nasekanú petržlenovú vňať
soľ, korenie, paprika prípadne čili
na dochutenie

Postup: Varený alebo konzervovaný cícer vsypte do kuchynského robota a rozmixujte. Postupne pri tom prilievajte olej. Na záver pridajte koreniace prísady. Krátko vyšľahajte, aby sa všetko spojilo do hladkej pasty. Hummus nechajte trochu schladiť. Phummus2otom plníte tenké plátky uhorky, rolujte ruličky alebo hummus uložíte vo forme kôp na uhorkové kolieska. Zručnejší môžu kvôli krajšiemu efektu použiť cukrárenskú zdobiacu sadu, ktorou nastriekajú pastu na zeleninu. Recept na hummus nájdete aj s použitím Tahiny – sezamovej pasty. Pre tentokrát som ingredienciu vynechal. Nie každý ju má doma a  jemnejšiu konzistenciu dosiahnete aj s olivovým olejom. Na záver dozdobte nasekanými bylinkami alebo posypte tmavým sezamom, prípadne nasekanými orieškami. Čo nespotrebujete na chuťovky, môžete použiť na druhý deň ako fit nátierku na chlebík.

—♥♥♥—
Guakamole dip so zeleninovými tyčinkami

Suroviny:

4 avokáda
2 paradajky
1 cibuľa
2 čerstvé zelené čili papričky
2 strúčiky cesnaku
50 g čerstvý koriander
morská soľ, citrónová šťava podľa chuti
čerstva zelenina nakrájaná na kranolčeky (mrkva, kaleráb, stonkový zeler, paprika červená a žltá)

Postup: Zrelé avokáda rozpoľte si vyberte kôstku. Olúpte, dajte do misy. Roztlačte vidličkou. Dve paradajky nakrájajte na drobné kocky, cibuľu a cesnak nadrobno. Z čili paprguakamoleičiek odstráňte semená nasekajte najemno (voliteľná ingrediencia). Koriandrovú vňať rozsekajte nahrubo. Všetko pridajte do avokádovej masy. Pokvapkajte citrónom, osoľte, dobre premiešajte. Podávajte ihneď s hranolčekmi pestrej sviežej zeleniny, inak avokádo rýchlo oxiduje a hnedne.

—♥♥♥—
Vitamínový stromček na osvieženie

Recept ani nepotrebujete. Len trpezlivosť a tvorivého ducha. Mix ovocia dostupného v obchode a správne naaranžovanie do tvaru vianočného stromčeka na pekný podnos. tvoja joga, ovocny stromcek, 3D model urobia viac trpezliví napríklad aj z ananásu a hrušky. Ananás osekáte zo všetkých strán. Môžete ho mierne orezať do hranolu. Na vrch položíte olúpanú hrušku. Všetko spevníte špáradlami. Do pripraveného skeletu zasuniete v primeraných odstupoch špáradlá, na ktoré budete umiestňovať ľubovoľné ovocie. Autentickosť stromčeku zabezpečí zelené hrozno, kiwi, červené jahody, mandarínka. Vďaka ich farbám bude naozaj pestrý a lákavý na zjedenie.

Námätom na tento príspevok sa stali Tiborove otázky. Veronika, Marta a Janka nám dali svoje inšpirácie a fotky. Overené vegánske recepty zdieľame aj od Vladimíry Šebovej, autorky knihy Insomnia. Ďakujem :-).

Prajem Vám pekné sviatky, plné pohody a spokojnosti. Strávte ich tak, aby ste dočerpali energiu, aby ste mali radosť a spokojnosť. Užite si rodinu, priateľov a všetko to, čo zbytočne odsúvate. Ak si vyberiete jeden z receptov, nech sa Vám podarí jeho príprava a nech chutí! Krásne sviatky.

Daniela Lászlová – TVOJA JOGA nielen YOGA

LOGO TVOJA JOGA mini

Blog

Menu
error: Content is protected !!