Esenciálne oleje na letnú dovolenku

S myšlienkami na leto si mnohí predstavíme pláže, kúpaliská, výlety, cestovanie, relax, kempovanie. Je to taký pohodový čas roka, kedy sa väčšinou nikto nikde neponáhľa, aj keď „nervy“ nám občas urobia preplnené cesty, spálenia od slnka či štípance od hmyzu. Práve preto je tu mini sprievodca použitia vybraných esenciálnych olejov, ktoré spríjemnia leto, osviežia alebo ušetria od nepríjemností. Predtým než sa vydáte na pláž alebo na výlet, zabaľte si mini sadu pre zdravie, pohodu a radosť.

Pokračovať v čítaní: Esenciálne oleje na letnú dovolenku

PILATES BASIC kurz

Chcete sa zoznámiť s Pilatesom? Spolu sa naučíme základy, zlepšíme kondíciu, odstránim bolesti a skrášlime postavu.

Pilates a telo

Toto cvičenie posilňuje jadro tela (the core). Cielene pracuje s chrbticou. Pri pravidelnom cvičení sa uvoľňujú ramená, krk a vrchná časť chrbta. Spevňuje sa zadok a stehná. Pilates svaly tonizuje a zabezpečuje ich pružnosť. Sústredenie, koordinácia a stabilita sú nevyhnutnou súčasťou. Spojením všetkých zložiek dochádza k peknému a želanému tvarovaniu postavy, k lepšiemu držaniu tela a menšej náchylnosti na zranenia. Je zameraný na vyrovnávanie svalových disbalancíi, a to naťahovaním, či uvoľňovaním skrátených svalov a posilnením tých oslabený. Pomáha predchádzať bolestiam chrbtice, ktoré sú zapríčinené svalovou nerovnováhou.

Pokračovať v čítaní: PILATES BASIC kurz

Cheesecake ala Vierka

Odľahčený tortový koláčik, veľmi osviežujúci.

Konečne som sa dostala k prepísaniu receptu od maminky Vierky na osviežujúci cheescake, známy z workshopov štúdia. Je akousi zdravšou alternatívou koláčika, ale klamať vám nebudem, určite má nejaké svoje kalórie, lebo nie je z vody.

Workshopový –  po ktororom neostali ani omrvinky

Jeho dokonalosť je v ľahkosti a osviežujúcej chuti. Nie je tam mascarpone, tak že ulahodí aj pankreatikom a tým citlivejším na žalúdok. Mierna sladkosť pohladí dušu všetkých, ktorí máju „sweet carvings“ ale nezanechá vo vašej mysli more výčitiek.

Pokračovať v čítaní: Cheesecake ala Vierka

Potreba meditovať

Vzhľadom na našu vrodenú schopnosť premýšľať, sme myšlienkami zahltení. Naša myseľ nám stále podsúva nejaké podnety. Preto sa častejšie objavuje potreba meditovať.

V našej mysli prebieha nekonečný monológ. Nielen, že si prehrávame čo bolo a čo bude, reagujeme prirodzene na všetky veci, čo sa dejú okolo nás. Akcie, udalosti, pocity ale aj vnemy prichádzajúce zmyslami do nášho mozgu. Naša myseľ potrebuje všetko komentovať, vyhodnotiť, analyzovať.

Pokračovať v čítaní: Potreba meditovať

Ako sa spirituálne naladiť na nový rok

Rok 2018 je v plnom prúde. Jeden rok (hlavne, keď ho vnímame dospelými očami) môže ľahko skĺznuť do ďalšieho. Vraciame sa k plným kalendárom a zaneprázdneným rozvrhom. Zhon je novodobou epidémiou, a práve spomalenie by malo byť akousi mantrou dneška.

Niekedy sa v živote odohrá viac udalostí, keď si uvedomíme, že sa nedá žiť ani v minulosti, ani v budúcnosti, lebo zakaždým prídeme o prítomnosť. Pokračovať v čítaní: Ako sa spirituálne naladiť na nový rok

Ajurvédske mlieko

Tohoročná neskorá jeseň ešte zďaleka nie je taká studená a vlhká, ale ak vás raz počasie prekvapí, recept na Ajurvédske mlieko ako keby ste našli.

Zlatý všeliek alebo zakúrme si v čase zimy

Či je vonku mínusová teplota alebo nie, obdobie jesene je aj tak podľa ajurvédy spájané s prevahou dóše vata, ktorá je reprezentovaná kvalitami ako: drsnosť, chlad, suchosť, premenlivosť, nepravidelnosť a krehkosť.

Spomínané vlastnosti spôsobujú v našom tele zmätok, nerovnováhu konštitúcií. Takáto disharmónia je spájaná so subjektívnym pocitom nepohody, či únavy. Ak sa chceme cítiť fyzicky aj duševne v pohode, môžeme nášmu telu pomôcť a prinavrátiť rovnováhu aj cez správnu voľbu jedla, nápojov, vhodný výber bylín a tiež cez pohyb a meditačné postupy.

Ajurvédske mlieko

Do pozornosti ponúkam práve tento recept, ktorý môže byť jedým z viacerých prostriedkov na ceste k dobrému pocitu aj počas jesene a zimy. Ajurvédske mlieko, zlatý všeliek, je osvedčenou klasikou v indickej kuchyni. Skutočne je ako zlatistý elixír – jednoduchý, rýchly a zvládnuteľný aj bez kuchárskeho umenia. Je ideálny pre všetky ajurvédske konštitúcie – dóše a ich vzájomné kombinácie, aj keď možno najviac pomôže ľudom typ VATA. Zahreje tých, ktorým je zima, upraví trávenie, zmierni chuť na sladké a tiež môže upokojiť a prehĺbiť večerný spánok.

Ajurvéda je známa používaním krásnych voňavých a farebných korenín, ktoré nielen lahodne dochutia a pestro zafarbia jedlo, tiež sú zdrojom energie a základom zdravia. Ak sa ich naučíte postupne pridávať do vašich osvedčených receptov, tieto koreniny (napr. zázvor, kurkuma, škorica, čierne korenie, badián a iné) sa budú rýchle míňať vo vašej domácnosti. Aj preto sa nebojte investovať do kvalitnejších balení, ktoré sú v bio kvalite a od spoľahlivého dodávateľa. Výber v bio obchodoch a niekedy už aj v sieťových reťazcoch je dostatočný a cenovo dostupný.

Ajurvédske mlieko
Suroviny na prípravu.

Suroviny na prípravu (2 porcie)

  • 2 šálky domáceho mlieka
  • 3 ďatle bez kôstky
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru alebo ½ cm čerstvého nasekaného
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • semená z 2 kardamových strukov (rozdrvené v mažiari)
  • 1 lyžica ghee
  • 1-2 lyžičky medu

Nič nepokazíte, ak medzi prísady zaradíte trochu nugátového orieška, šafránu, či kúsok kurkumy. Práve kurkuma je nazývaná šafranom orientu kvôli jasnej pomarančovo žltej farbe. Je to silný antioxidant, pôsobí protizápalovo, často je používaná pre krásu pleti, kvalitu pokožky vlasov, pre zdravé biele zuby a silné nekrvácajúce ďasná. Jej pridaním do teplého nápoja dodáte  mlieku tú povestnú zlatú farbu.

Čerstvá kurkuma vs. sušená
Čerstvá kurkuma vs. sušená

Postup a príprava

  1. Vymixujte mlieko s ďatľami (ak sú suchšie, určite ich na pár minú pred tým ponorte do teplej vody).
  2. Vymixovanú zmes pridajte do hrnca, kde dáte všetky koreniny.
  3. Zahrievajte ale nepriveďte do varu.
  4. Keď je mlieko horúce, pridajte ghee a dobre premiešajte.
  5. Keď je všetko dobre rozpustené a premiešané, stiahnite z ohňa, naleje do šálky či pohára a na záver pridajte do každého hrnčeka med.

Ajurvéske mlieko, pár vlastných tipov

Domáce mlieko

Ak máte výkonný mixér, výroba domáceho orechového alebo iného rastlinného mlieka nebude predstavovať veľkú prácnosť. Môžete zobrať napríklad niekoľko orechov (odporúčam cez noc namočené a potom šupky zbavené mandle pred kešu) a vymixovať ich vo vode. Zmes preceďte cez sitko alebo mušelínovú handričku. V prípade, že výroba domáceho mlieka sa vás netýka a chcete použiť rastlinné, istá sieť s farebným dvojpísmovým logom (podobne ako skratka Depeche Mode) má v ponuke kvalitné a nedosládzané mlieka. Použite ryžové, ktoré je prirodzene sladké, mandľové, či ovsené. Ja sa osobne sójovému vyhýbam, ale je len otázka vašich preferencií.

ajurvédske mlieko, recept, tvoja joga

Ajurvéda od kravského mlieka neabstrahuje. U nás je v súčasnej dobe akýsi zdravý trend zavrhovať kravské mlieko kvôli jeho vysokému technickému spracovaniu a životným podmienkam, v ktorých sú kravy chované, ale ak máte overený zdroj a váš etický postoj sa neprieči konzumácii mlieka živočíšneho pôvodu, kľudne použite kravské. Práve tu použité koreniny spôsobia, že mlieko je veľmi dobre stráviteľné a vďaka týmto trávenie podporujúcim koreninám nespôsobuje intolerancie. Opäť však  odporúčam, nebuďte stádoví, počúvajte vlastný inštinkt a nenasledujte prosím úplne slepo nastolené trendy a možno častokrát aj vykonštruované informácie a konšpirácie. Urobte si vlastný názor, sledujte na sebe, pozorujte, čo naozaj robí dobre vám a tým sa riaďte.

Ďatle

Ďatle dostanete kúpiť vo viacerých variantoch. Sem tam sa na Slovensku objavia čerstvé, potom sú sušené a úplne zosušené malé odrody nízkej kvality, s obľubou podsúvané slovenským klientom v predvianočnom čase. Rada podporím slovenských obchodníkov a dodávateľov, ale u nás som si ešte dobré datle asi nekúpila. Ak aj boli OK, tak boli pomerne predražené. Snáď, ak potrebujte iba 2-3 ks týždenne, tak nad tým možno mávnete rukou.

datle

Ja som srdciar a verný zákazník maličkého obchodu Chez ami. Párkrát do roka, keď sa mihnem v Prahe, navštevujem tento maličký kúsok orientu. Vždy tu spravím dobrú kúpu, keď si s niekoľkými kartónmi čerstvých izraelských medjool datlí a pamir iránskych datlí odnášam aj nejaké koreniny, orechy, kardamonovú kávu alebo iné drobnosti. Všetky krabice datlí (a je ich naozaj vždy dosť) odkladám rovno do mrazničky. Takto uskladnené vydržia naozaj veľmi dlho. Datle majú málo vody, takže procesom mrazenia nič nepokazíte a určite ich po XY mesiacoch nevyhodíte, ako iné mrazené potraviny, ktoré strácajú svoju kvalitu, chuť a štruktúru.

Ghee

Indická kuchyňa používa ghee – čistý mliečny tuk ako dôležitú a typickú prísadu pri varení. Aj naše prababky pozngheeali túto dobrotu, ale skôr pod názvom prepustené maslo. Takto upravené maslo je lepšie skladovateľné, pretože neobsahuje vodu, bielkoviny a iné netukové súčasti. Nemusí sa skladovať v chladničke. Na druhej strane má však chuť ako maslo a je vynikajúce aj pre ľudí, ktorí majú alergiu na laktózu či bielkoviny kravského mlieka. Pozor, nie je pre vegánov, keďže je od kravičky.

 

Dobrú chuť alebo skôr na zdravie :-).

Daniela Lászlová – TVOJA JOGA nielen YOGA

 

DHARMA A ZMYSEL ŽIVOTA

Občas nastane v živote situácia, niekedy možno aj nie celkom príjemná, a vy si poviete:„Asi to tak má byť.“ Skutočnosť, že vo vesmíre nie je žiadna nehoda, že všetko je také, ako má byť, je ústredným motívom východného svetonázoru. Aj fakt, že píšem tieto riadky a vy ich čítate, nie je náhoda. Každý z nás sme na svojej ceste a spoločne sa točíme vo veľkej súhre vesmírnych udalostí.

Pokračovať v čítaní: DHARMA A ZMYSEL ŽIVOTA

Ovocný šalát s medovo limetkovou zálievkou

Mám rada ovocie – prevažne v lete. Najradšej mám tie druhy, ktoré sú pestované u nás alebo u južných susedov. Sezónne, lokálne, dostupné na mestských trhoch.

Trhovisko je dobré miesto, kde začať deň, napríklad zavčas v sobotu a je jedno, či sme práve v Bratislave alebo v B. Bystrici.

DomesticTourists

Pokračovať v čítaní: Ovocný šalát s medovo limetkovou zálievkou