Odľahčený tortový koláčik, veľmi osviežujúci.

Konečne som sa dostala k prepísaniu receptu od maminky Vierky na osviežujúci cheescake, známy z workshopov štúdia. Je akousi zdravšou alternatívou koláčika, ale klamať vám nebudem, určite má nejaké svoje kalórie, lebo nie je z vody.

Workshopový –  po ktororom neostali ani omrvinky

Jeho dokonalosť je v ľahkosti a osviežujúcej chuti. Nie je tam mascarpone, tak že ulahodí aj pankreatikom a tým citlivejším na žalúdok. Mierna sladkosť pohladí dušu všetkých, ktorí máju „sweet carvings“ ale nezanechá vo vašej mysli more výčitiek.

Maminka je tradičnejšia škola, preto používa cukor. Ak si však myslíte, že cukor je vaša biela smrť, máte na výber inú alternatívu sladidla. Tiež sú použité mliečne bielkoviny s laktózou, preto si alergici na laktózu môžu zvoliť náhradu podľa vlastného uváženia a skúsenosti. Vlastne veľa vecí sa dá nahradiť a je to na vás …netreba však príliš špekulovať, lebo stratí svoje čaro.

 

Cheesecake ala Vierka

Ingrediencie (tortová forma priemer 26 cm)

  • 2 balíky BeBe keksy –  rodinné kakaové s celozrnnými cereáliami (alebo iné celozrnné keksy),
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 3-4 polievkové lyžice masla,
  • 1-2 pol. lyžice cukru alebo iné sladidlo (voliteľné),
  • trochu vanilkového cukru,
  • nastrúhaná kôra z citróna (1-2 kávové lyžičky),
  • 2 1/2 téglika Lúčina,
  • 1/2 šálky práškového cukru,
  • 1 pochúťková kysla smotana 200 g (14%),
  • 3 vajcia,
  • 200 gram. maliny, čučoriedky alebo iné zavárané ovocie,
  • 2 balíčky tortovej želatíny  a  500 ml. kompótovej šťavy.

Tip: Na korpus môžeš keksy skombinovať s mletými mandľami, lieskovými orechmi alebo s obilnými klíčkami. Potom treba dať menej keksov, stačí len 1 a pol balička . Ovocie môžete kombinovať čerstvé s kompótovým, torta bude mať pekný vzhľad, adekvátnu sladkosť a sviežosť.

Postup a príprava

  1. Predhriať rúru na 170 stupňov.
  2. Rozmixovať/ rozdrviť sušienky, zmiešať ich s roztopeným maslom. Zmes poriadne natlačiť do tortovej formy (netreba vymastiť).
  3. Piecť spodnú časť korpusu na 10 minút pri 170 st.
  4. Vymixovať elektrickým mixérom na strednom stupni rýchlosti: Lúčinu, 1/2 šálky práškového cukru, vanilkový cukor a kôru s citrónu. Mixovať až vznikne hladká hmota.
  5. Pridať kyslú smotanu a zase premixovať. Za stáleho miešania na strednom stupni potom postupne pridať 3 vajíčka jedno po druhom, kým sa každé vajce dobre nespojí s hmotou.
  6. Piecť asi 50 minút v rúre na 180 stupňov a nechať dobre vychladnúť.
  7. Ovocie alebo kompót z malín alebo čučoriedok poukladať na vychladnutú tortu a trochu pritlačiť (opatrne lebo vrch je mäkký ). Kombinácia čerstvých a zaváraných malín je ideálna.
  8. Šťavu z kompótu ( 500ml ) zmiešame s práškovou želatínou. Môžem pridať aj 1-2 lyžice cukru, podľa chuti. Za stáleho miešania privedieme do varu.
  9. Vychladiť želatínu a keď je už hustejšia opatrne lyžicou zalievať ovocie na torte.
  10. Nechať celú tortu zatuhnúť a uležať do druhého dňa v ľadničke.

Dobrú chuť.

Receptík prepísala Danka :-). Recep na stiahnutie, Cheesecake ala Vierka.

 

Blog

Menu
error: Content is protected !!