„Zlé trávenie je koreňom všetkého zla.“
~ Hippokrates

Podľa ajurvédy spočíva hlavná príčina všetkých porúch a chorôb v zlom trávení. Aby sa jedlo, ktoré jeme, efektívne metabolizovalo je nevyhnutné, aby náš tráviaci oheň (agni) zostal silný. V opačnom prípade, bez ohľadu na to, aké zdravé môžu byť naše možnosti stravovania, bude pre naše telo ťažké asimilovať a vstrebávať živiny obsiahnuté v tom, čo jeme.

Video↓

Žijeme preto, aby sme jedli alebo jeme preto, aby sme žili?

Vzťah medzi jedlom a životom je vzájomný. Aj keď všetci vieme, že jedlo je základnou potrebou ľudí; môže sa tiež poukázať ako nebezpečné môže pre ľudský život byť. V tejto súvislosti je vtipný výrok môjho učiteľa jogovej terapie: „Žijeme z polovice jedla, ktoré prijímame a naši lekári žijú z druhej polovice!“ To znamená, že jedlo ničí človeka a pomáha mu prežiť zároveň. Jedlo je záchrancom, ak je správne trávené, a je ničiteľom, ak nie je správne trávené. Poruchy trávenia nie sú závažným ochorením, ale môžu byť zodpovedné za vznik ďalších, ochorení.

Tráviaci systém

Potraviny, ktoré konzumujeme, sa nezužitkujú v tej istej forme, v akej ich prijímame. Sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny, minerály a voda sa vstrebávajú z potravy, ktorú prijímame a ktorú využívame v metabolickom procese. Látky získané z potravy prechádzajú chemickou reakciou pomocou kyslíka, aby si telo mohlo z potravy získať energiu. Proces, pri ktorom prebieha chemická rozklad potravy a absorpcia živín, sa nazýva trávenie. Tento proces sa deje v zažívacom trakte.

Oprášme si biológiu človeka

Tráviaci trakt nie je nič iné, ako cca 8 m dlhá sústava, ktorá začína v ústnej dutine a končí v ritnom otvore. Dochádza v ňom k vstrebávaniu živín, ktoré sa následne dostávajú do krvi, tkanív a buniek tela.  V jednotlivých miestach tohto traktu sa odohrávajú rôzne deje: požitie a posun potravy v ústnej dutine, hltane a pažeráku; trávenie v žalúdku; absorpcia a asimilácia v tenkom čreve a vylučovanie v hrubom čreve. Vonkajší obal tráviaceho traktu je belavý a vylučuje sa z neho rôsolovitá tekutina. Tým sa zabráni akémukoľvek narušeniu iných orgánov pri prechode potravy.

Všetci spolupracujú

Ústna dutina je počiatkom tráviacej sústavy a skladá sa z jazyka, zubov a slinných žliaz. Zuby melú potravu so slinami.  V tomto bode začne trávenie škrobu vďaka prvku, ktorý je v slinách. Jedlo potom putuje do žalúdka cez hltan a pažerák, kde práve svalovina posúva peristaltickými pohybmi potravu do žalúdka.

Žalúdok je svalnatý vak, kde prebieha mechanické a chemické trávenie pomocou kyseliny chlorovodíkovej a enzýmov. Nachádza sa pod ľavou bránicovou klenbou a jeho objem je 1 až 2 litre. Rôzne tráviace šťavy sa zmiešajú s jedlom, ktoré je v žalúdku, a naštartujú proces trávenia, to znamená, že sa potrava transformuje do stavu, ktorý je možné absorbovať do krvi. Potom sa dostane do tenkého čreva, po troch až štyroch hodinách.

Tenké črevo má dĺžku 3 – 6 m a priemer cca 3 cm. Vstrebávajú sa v ňom živiny z natrávenej potravy. Živiny v potrave sa vstrebávajú v dôsledku záhybov v čreve a odpad sa tlačí do hrubého čreva.

V hrubom čreve prebieha zahusťovanie potravy a vstrebávanie zvyšnej vody, soli a vitamínov. Hrubé črevo tvorí aj slepé črevo, trakčník a konečník, ktorým vychádza stolica von z tela. K tráviacej sústave sú pripojené: slinné žľazy, slinivka brušná (pankreas), pečeň, žlčník

Doba trávenia

Celková doba trávenia a prechodu potravy tráviacim traktom je premenlivá a závisí od mnohých okolností. Celý obsah žalúdka je vyprázdnený zhruba za 4 až 5 hodín a tenkým črevom prechádza 7 až 9 hodín. Prechod hrubým črevom potom trvá cca 30 až 40 hodín.

Keď vzniká problém s trávením

Hlavným dôvodom nesprávneho fungovania tráviaceho traktu je veľakrát nič iné, ako nevhodná strava (kvalita potraviny, množstvo jedla, kombinácia potravín, čas jedla, nevhodnosť jedla vzhľadom na dóšu). Pri liečbe zažívacích ťažkostí je preto hlavnou požiadavkou dodržiavanie stravovacích pravidiel a kontrola stravovania.

Ak skonzumované jedlo nie je dobre strávené, výsledkom budú zažívacie ťažkosti. To sa môže stať, keď zjete jedlo nízkej kvality alebo keď človek zje viac, ako má kapacitu tráviaci systém alebo keď nesprávne funguje naše agni (tráviaci oheň, ale o tom za chvíľku). Nestrávené jedlo hnije v žalúdku alebo v čreve, čo má za následok príznaky, ako sú pálenie záhy, pocity preplnenosti, pocity na zvracanie, ťažoba v žalúdku alebo triaška a nepokoj. Ak sa to opakuje často, má to nepriaznivé účinky na vylučovanie tráviacich štiav, čo vedie k trvalým tráviacim ťažkostiam.

Mnoho toxínov sa produkuje v dôsledku hnijúcich potravín. Tieto toxíny sa absorbujú do krvi, ktorá ovplyvňuje ďalšie orgány tela. Dôsledkom sú bolesti hlavy, slabosť, únava a zníženie hmotnosti/ priberanie.

Hlavným dôvodom zažívacích ťažkostí je nesprávna strava, strava neobsahujúca minerálne soli, použitie rafinovaných látok, potraviny z bielej múky, cukru, alkohol, nesprávne načasovanie jedál, neskoré večere, mrazené jedlá, studené nápoje, priveľmi korenené, prekombinované a horúce jedlá. Zlé trávenie môže byť navyše výsledkom psychického a emocionálneho stresu, ktorý môže brániť správnej produkcii tráviacich štiav, alebo naopak ich prebytok.

Tieto veci si rozoberieme postupne a pomaly. Aby sme sa lepšie zorientovali, poďme sa pozrieť na informáciu o kvalite jedla nie z pohľadu čerstvosti, energetickej hodnoty, alebo inej známej klasifikácie jedla, poďme sa pozrieť o jedle z pohľadu 3 gún…

Šetriaca strava

Keď začnete opäť po pôste jesť alebo ak si volíte šetriacu stravu, mali by sa dodržiavať niektoré pravidlá stravovania.

Mäsité jedlo a živočíšne produkty by mali byť zakázané. Znie to možno tvrdo, ale potrava živočíšneho pôvodu je v terapii tabu (mäso, vajce, ryby, kôrovce). Voľte vegetariánske jedlo (obsahuje mliečne bielkoviny ako ghee – pretopené maslo). Mrazené alebo konzervované jedlá nie sú pre správne trávenie vhodné. Strava musí obsahovať listovú zeleninu, plodovú zeleniu, ovocie atď. Musí obsahovať všetkých šesť príchutí – sladkú, kyslú, soľnú, štipľavú, horkú a sťahujúcu. Jedlo by sa malo prijímať dvakrát denne a musí sa upraviť časovanie jedla, teda kedy jete a koľko jete. Množstvo by malo byť polovičné.  Večera by mala byť ľahko stráviteľná v čase do západu slnka äindividuálne podľa ročného obdobia). Mali by ste sa vyhnúť neskorým večeriam. Pred konzumáciou jedla by mala panovať atmosféra a vaša myseľ by mala byť pokojná a spokojná. Ak je myseľ alebo telo stresované, urobte si na  5-10 minút pred jedlom Šávasánu.

1. Joga, jedlo a 3 Guny
2. Tráviaci oheň Agni a toxíny Áma
3. Joga pre dobré trávenie
4. Bandhy a Krije
5. Dieta
6. Ako jesť ? Prítomnosť telom i mysľou.
8. Joga terapia
1. Joga, jedlo a 3 Guny

1.1. Guny

Vo filozofii jogy všetka hmota vo vesmíre vzniká zo základného substrátu zvaného Prakriti. Z tohto éterického Prakritiho vychádzajú tri guny (vlastnosti energie), ktoré vytvárajú základné aspekty celej prírody – energiu, hmotu a vedomie. Tieto tri guny sú:

  • tamas (temnota a chaos),
  • radžas (aktivita a vášeň),
  • sattva (bytie harmónia).

Vedomie a vedomá manipulácia s tromi gunami sú účinným spôsobom, ako znížiť stres, zvýšiť vnútorný pokoj, harmóniu i v podobe dobrého trávenia, zažívania a metabolizmu látok v tele.

1.2. Joga, jedlo a tri Guny

Význam a chápanie slova GUNA

Guna je sanskrtské slovo, ktoré sa prekladá ako „kvalita“. Tieto tri guny sú popisované ako neustále a vzájomne pôsobiace. Môžu definovať základné vlastnosti niekoho alebo niečoho a tieto vzory môžu vysoko ovplyvniť cestu a vývoj života. Pre praktizujúcich jogy poskytuje povedomie o gunách akési GPS, ktoréumožňuje robiť rozhodnutia vyváženejšie, mierumilovnejšie a harmonickejšie na podložke aj mimo nej. Pestovanie schopnosti spoznávať a chápať podstatu gún nás privádza bližšie k videniu univerzálnej pravdy jednoty.

 

Tamas, Radžas a Sattva

Všetky tri guny sú vždy prítomné vo všetkých bytostiach a objektoch, ktoré nás obklopujú, ale líšia sa v relatívnych množstvách. My ľudia máme jedinečnú schopnosť vedome meniť úrovne gún v našich telách a mysliach. Guny nemožno oddeliť alebo zo seba odstrániť, ale je možné vedome konať, aby sme podporili ich zvýšenie alebo zníženie v prospech nášho zdravia a harmónie.

 

Vlastnosti troch Gún

  • Tamas je stav temnoty, zotrvačnosti, nečinnosti a materiality. Ďalšími tamasickými vlastnosťami sú lenivosť, znechutenie, pripútanosť, depresia, bezmocnosť, pochybnosti, vina, hanba, nuda, závislosť, zranenie, smútok, apatia, zmätenosť, smútok, závislosť, nevedomosť.
  • Radžas je stav energie, akcie, zmeny a pohybu. Povahou radžas je príťažlivosť, túžba a pripútanosť, hnev, eufória, úzkosť, strach, podráždenie, nepokoj, stres, odhodlanie, chaos.
  • Sattva je stav harmónie, rovnováhy, radosti a inteligencie. Sattva je guna, ku ktorej jogíni smerujú, pretože redukuje radžas a tamas. Ďalšími sattvickými vlastnosťami sú rozkoš, šťastie, mier, wellness, sloboda, láska, súcit, vyrovnanosť, empatia, priateľskosť, sústredenie, sebaovládanie, spokojnosť, dôvera, naplnenie, pokoj, blaženosť, veselosť, vďačnosť, nebojácnosť, nezištnosť.

 

Práca s Gunami

Prevažujúca guna mysle funguje ako šošovka, ktorá ovplyvňuje naše vnímanie a perspektívu sveta okolo nás. Ak je teda myseľ v radžas, bude prežívať svetové udalosti ako chaotické, mätúce a náročné a bude mať potom silnú tendenciu naďalej reagovať na udalosti spôsobom rajastickým. Preto, aby sme ako jogíni dosiahli pokrok na tejto ceste, musíme cvičiť sebapozorovanie a rozlišovanie, aby sme boli svedkami a nereagovali na činnosti guny tamas. Musíme tiež mať vnútornú silu a vôľu, aby sme vedome presunuli svoje myšlienky a činy od tamasu, radžas k sattvickej rovnováhe.

Ak chcete znížiť množstvo tamasu, vyhýbajte sa tamasickým jedlám, nadmernému spánku, prejedaniu sa, nečinnosti, pasivite a strachom. Medzi tamaské jedlá patria ťažké mäso a potraviny, ktoré sú rozmaznané, chemicky ošetrené, spracované alebo rafinované. Ak chcete obmedziť radžas, vyhýbajte sa radžastickým jedlám, nadmernému cvičeniu, prepracovaniu, hlasnej hudbe, nadmernému premýšľaniu a konzumácii nadmerných hmotných statkov. Radžas jedlá zahŕňajú vyprážané jedlá, korenené jedlá a stimulanty. Ak chcete zvýšiť sattvu, jedzte sattvické jedlá, užívajte si aktivity a prostredia, ktoré vytvárajú radosť a pozitívne myšlienky. Medzi sattvické potraviny patria celozrnné výrobky, strukoviny a čerstvé ovocie a zelenina, ktoré rastú nad zemou 🙂. Všetky jogínske praktiky boli vyvinuté na vytvorenie sattvy v mysli a tele. Cvičenie jogy a vedenie jogínskeho životného štýlu teda silne kultivuje sattvu.

Pripravujeme seminár na tému ajurvédskeho varenia, kde sa jedo, energie a ajurvéda v kuchyni stáva ústrednou témou – Danka so Zuzkou – Dobromilkou.
2. Tráviaci oheň Agni a toxíny Áma

2.1. Tráviaci oheň Agni

Agni doslovne znamená „oheň“. V ajurvéde ho často budeme označovať ako „tráviaci oheň“. Riadi bunkovú inteligenciu a vedomie, trávenie, vstrebávanie a premenu potravy na energiu. Riadi tiež výživu všetkých tkanív a reguluje telesnú teplotu.

Čo je Agni? Za čo zodpovedá? Ako viem, či mám dobré Agni? 

Viac vo videu…

Druhy Agni, jeho prejav a príslušnosť

Funkcia Agni

  • Trávenie, vstrebávanie, asimilácia potravy a zmyslové skúsenosti.
  • Vizuálne vnímanie.
  • Udržuje normálnu telesnú teplotu.
  • Udržuje konštitúciu a farbu pleti.
  • Dodáva sebavedomie, odvahu a nebojácnosť.
  • Poskytuje duševnú jasnosť.
  • Tkanivová výživa a tok bunkovej komunikácie.
  • Produkcia Odžas (imunita), Tedžas (bunkový metabolizmus), Prana (životná sila).
  • Poskytuje úvahy, logické myslenie a diskrimináciu.
  • Vytvára zdravú žiaru a lesk.
  • Dodáva silu a vitalitu.

2.2. Áma

Nízke Agni vedie k tvorbe Áma – nestrávenej potravy, ktorá zostáva v systéme. Je to toxická látka, ktorá je hlavnou príčinou všetkých chorôb spôsobených nízkym Agni.

Návyky, ktoré môžu spôsobiť nízke Agni a vznik Ámy

  • Konzumacia konzervovanej potravy môže byť hlavným zdrojom Ámy.
  • Prejedanie sa, občerstvenie/desiata medzi jedlami (okrem ovocia).
  • Stravovanie bez skutočného hladu alebo emočné stravovanie.
  • Pitie ovocného džúsu alebo prebytočnej vody počas jedla.
  • Pitie chladených alebo ľadových tekutín (kedykoľvek).
  • Jesť pri zápche alebo emocionálnom rozrušení.
  • Stravovanie pred 7:00 ráno alebo po 7.00 večer.
  • Jesť príliš veľa ťažko spracovaného jedla.
  • Jesť nekompatibilné kombinácie potravín.
  • Jesť zvyšky jedla.

Niektoré zreteľné príznaky Ámy v tele

  • Blokované a upchaté srotams (alebo kanály v tele pôsobia ako cesty prenášajúce krv a zmyslové informácie, absorbujúce živiny a vylučujúce odpadové látky z tela).
  • Nedostatok sily, málo energie, únava, chronická únava.
  • Obezita, letargia, poruchy trávenia.
  • Nepokoj, hyperaktivita (kvôli Áme v nervovom systéme).
  • Preťaženie, zvýšené alebo nadmerné slinenie.
  • Hromadenie odpadu, zápcha a nadúvanie.
  • Znížená chuť a chuť do jedla.
  • Tmavý alebo sfarbený moč.
  • Generalizovaná bolesť tela.
  • Potiahnutý jazyk, zápach z úst.
  • Páchnuce výlučky (pot, výkaly, moč).
  • Sexuálna slabosť.
3. Joga pre dobré trávenie

3.1. Ako môže joga zlepšiť trávenie?

Cvičenie jogy v kombinácii so zmenami stravovania a životného štýlu môžu posilniť a harmonizovať trávenie a vylučovanie. Joga je účinná terapia pri tráviacich ťažkostiach najmä vďaka svojej schopnosti „vypnúť“ sympatický nervový systém a aktivovať parasympatický nervový systém, čim umožní aktiváciu trávenia a vylučovania. Joga má tiež regulačný účinok na vnútorný nervový systém, ktorý je jednou z hlavných divízií autonómneho nervového systému. Pozostáva zo sieťovitého systému neurónov, ktorý riadi činnosť tráviaceho systému alebo GI (gastrointestinálny) trakt.

Všeobecná schopnosť jogy regulovať a vyvážiť tráviaci systém je užitočná nielen pri  syndróm dráždivého čreva (IBS), ktorý postihuje 30 percent svetovej populácie. Jogu je možné použiť aj na riešenie iných konkrétnych príznakov ako: kŕče v bruchu, zápcha, hnačka, nadmerná plynnatosť, zvýšená acidita, zažívacie ťažkosti.

Ak je diéta nesprávna, medicína je na nič. Ak je strava správna, nie je nutná medicína.

3.2. Zostava na dobré trávenie

Táto zostava na 30 minút odstraňuje nadmernú plynnatosť, preplnenosť, stimuluje harmonické trávenie, zmierňuje kŕče. Prekyslenie žalúdka (zvýšená aciidita), vredy, zápcha, sú vedľajším produktom častých zažívacích ťažkostí. Jógová terapia je pre tieto poruchy nezávislá od tejto všeobecnej kapitola.

3.3. Mini zostava pre dobré trávenie

Ďalšie pozície, ktoré je dobré zaujať na 5-8 dychov. Medzi každú pozíciu môžete vložiť krátku relaxáciu v ľahu.

3.4. Čo sa s telom deje pri cvičení a prečo to naozaj funguje?

  • Masážne polohy brucha posilňujú trávenie, zmierňujú bolesti a pomáhajú uvoľňovať plyny. Ak je stav chronický, pridajte cviky otvorenia bedrového kĺbu (motýľ).
  • Kŕče v bruchu môžu byť kŕče brušných svalov alebo to môžu byť silné štahy žalúdka, či iných orgány. Bočné úklony predstavujú aktiváciu energetických kanálov pečene, žlčníka a žalúdka. Tak umožníte presun všetkej uviaznutej energie v bruchu.  Ásany na otvorenie a natiahnutie brucha ( napr.: luk, ťava) cvičte jemne a šetrne.  Roztiahnu brušné svaly a orgány, preto tieto cviky vykonávajte pomaly a jemne. Ak sú kŕče mierne, cviky na masáž brucha nechajú kolovať energiu v bruchu a upokojujú vnútorné orgány.

3.5. Najlepšia pozícia pre trávenie – aj na plný žalúdok

Vajrasana (Diamantový sed) stimuluje vajra nadi, čo uľahčuje dobré trávenie. Pomáha uľaviť od ischias, neurligických problémov a zažívacích ťažkostí. Keď sedíte vo vajrasane, bránite prietoku krvi v dolnej časti tela – stehnách a nohách. To zvyšuje prietok krvi v panvovej oblasti a žalúdku, vďaka čomu sa zlepšuje pohyb čriev a trávenie. Pomáha tiež pečeňovým funkciám.

Ako sa dostať do pozície

Pravdepodobne jedna z najjednoduchších ásan, ale jej udržanie však môže byť pre začiatočníkov výzvou. Musíte len sedieť na kolenách s rovným držaním tela a vzpriamenou chrbticou. Uistite sa, že vaše priehlavky spočívajú na zemi. Zamerajte sa na svoje dýchanie a pokúste udržať pozíciu 30 sekúnd až 1 minútu. Pôsobí na stehná, nohy, bedrá, kolená, chrbát a členky. Je to jediná ásana, ktorá sa dá robiť na plný žalúdok. V skutočnosti by ste si ju mali dopriať hneď po jedle. Cvik necvičte, ak máte poranené chodidlo alebo koleno. Je tiež známe, že ásana zmierňuje zápchu a uľahčuje zažívanie a vstrebávanie živín.

Ak si všimnete, japonský čajový obrad sa vždy koná s posedením vo vajrasane.  Vajrasana je vynikajúce cvičenie pre žalúdok, pečeň a maternicu. Posilňuje tiež dolnú časť chrbta.

4. Bandhy a Krije

Bandhy a Krije

Ako sme si povedali už pri prvej téme lekárničky:  Bandhy, sú telesné zámky a krije sú očistné techniky tela a mysle. Bandhy –  telesné energetické zámky nám jednak pomáhajú usmerniť energiu ale a zároveň na pocitovej a telesnej úrovni, za pomoci práci kostrových svalov, prispievajú k telesnému spevneniu a k masáži oblastí tela im prislúchajúcim.

Hovoriac o lepšom trávení, si popíšeme 3 techniky (hoci je ich oveľa viac), ale tieto sú dobre naučiteľné aj pre nováčika v domácej praxi. Stačí pozorne nasledovať učenie, prečítať si postup, kontraindikácie a úskalia. A potom vo vhodnú dobu a s primeraným úsilím trénovať. Každá technika vyžaduje individuálny čas, ktorý je pre niekoho v rozpätí od pár dní až po pár týždňov pravidelnej praxe.

3 techniky:

  1. Uddiyana Bandha (telesný zámok/ bandha),
  2. Nauli Krija (očistná technika),
  3. Kapalbhati (očistná technika).

1. Uddiyana bandha

Uddiyana (letieť nahor) bandha sa môže vykonávať fyzickým spôsobom, zapojením kostrových svalov. Dá sa tiež cítiť ako jemný a vnútorný energetický proces. Uddiyana bandha zapája a tonizuje brušné svaly a vytvára tak silné jadro a tiež aktivuje a nabíja energiou centrum 3. čakry. Uddiyana bandha by sa mala najskôr cvičiť individuálne, a potom ju možno začleniť do ostatných krijí, ásana, pránájámy, prípadne k mudrám. Ak chcete precvičiť brušný zámok, môžete sedieť, ale osobne odporúčam začať jej tréning v stoji.

Uddiyana Bandha posilňuje tráviaci oheň a tonizuje energetické jadro tela. Brušné orgány sa masírujú, tonizujú a čistia a nadobličky sa vyrovnávajú brušnou kontrakciou.

Nácvik v stoji:
  1. V stoji rozkročmo, s mierne pokrčenými kolenami, položte dlane na kolená.
  2. Nechajte oči jemne zavreté, nech sa dych spomalí a prehĺbi.
  3. Uvoľnite brušnú stenu, predĺžte sa v trupe za temenom.
  4. Mierne priblížte bradu ku krku (krčný uzáver, bandha).
  5. Vydýchnite nosom všetok vzduch. Zatlačte dlane do kolien. Spolu s falošným nádychom a súčasnou zádržou dychu, vtiahnite brucho silno dnu a smerom pod rebrá.
  6. Vydržte pár sekúnd a uvoľnite brucho s nádychom.
  7. Pred nácvikom ďalších kôl sa niekoľkokrát pomaly a zhlboka nadýchnite. Začnite s nácvikom troch kôl a časom ich môžete pomaly zvyšovať až na desať.
Nácvik v sede:
  1. V pohodlnej polohe so skríženými nohami s dlaňami smerujúcimi nadol.
  2. Nechajte oči jemne zavreté, nech sa dych sa spomalí a prehĺbi.
  3. Uvoľnite brušnú stenu, predĺžte sa v trupe za temenom.
  4. Mierne priblížte bradu ku krku (krčný uzáver, bandha).
  5. Vydýchnite nosom všetok vzduch. Zatlačte dlane do kolien. Spolu s falošným nádychom a súčasnou zádržou dychu, vtiahnite brucho silno dnu a smerom pod rebrá.
  6. Vydržte pár sekúnd a uvoľnite brucho s nádychom.
  7. Pred nácvikom ďalších kôl sa niekoľkokrát pomaly a zhlboka nadýchnite. Začnite s nácvikom troch kôl a časom ich môžete pomaly zvyšovať až na desať.

KONTRAINDIKÁCIA: Uddiyana Bandha je kontraindikovaná pri vysokom krvnom tlaku, srdcových chorobách, glaukóme a tehotenstve, po operácii dutiny brušnej.

2. Nauli Krija

Nauli je veľmi účinná očistná technika masáž brucha. Pozostáva z viacerých krokov. Nácvik tejto techniky je u každého individuálny. Všetko je o trpezlivosti a koncentrácii. Niekomu postačí iba deň, iný sa bude s tréningom pohrávať týždne Názov techniky sa dá preložiť ako kolísanie loďky na vlnách. Techniku odporúčam všetkým, ktorí si želajú upraviť svoje trávenie, ak si želáte pripraviť sa na vyššiu pránájámu, ak máte chuť zbaviť sa únavy, chcete rozprúdiť energiu, tráviaci oheň, možno aj zmierni príznaky cukrovky.

K samotnej technike vás dovedú tri kroky, pričom štvrtý krok je samotné Nauli. Do žiadneho z krokov by ste sa nemali púšťať bez zvládnutie tých predchádzajúcich. Všetky techniky sa vykonávajú s prázdnym žalúdkom.

NAULI KRIJA | postupnosť v štyroch krokoch

2.1. Uddiyana bandha (Telesný zámok)
2.2. Agnisara dhauti (Očista ohňom)
2.3. Príprava na Nauli
2.4. Nauli Krija (Vírenie bruchom)

2.1. Uddyana Bandha

Vyššie popísaná.

2.2. Agnisara dhauti (Očista ohňom)

Hlavným účelom Agnisara je zvýšiť metabolizmus a zabezpečiť správne fungovanie všetkých brušných orgánov. Ako to funguje? Vytvorením efektu „podtlaku“ a silným ťahaním (a uvoľňovaním) brucha masírujete vnútorné orgány a zvyšujete prietok krvi do oblasti. Postupom času by ste mali pocítiť zlepšenie trávenia a metabolizmu spolu s reguláciou chuti do jedla (zvyšuje sa, ak je príliš nízka ALEBO klesá, ak je príliš vysoká). Iba 5-minútové denné cvičenie môže priniesť veľkú zmenu v tele.

Technika

Vykonajte Uddiyan Bandha, ako je uvedené vyššie, teda po zaujatí postoja a po výdychu úplne stiahnite brucho podtlakom dovnútra smerom k chrbtici. Okamžite uvoľnite brucho a pokračujte v kontrakcii a expanzii rýchlym spôsobom, až kým nepocítite, že sa musíte nadýchnuť. Zastavte proces a postupne sa nadýchnite, keď sa postavíte, zdvihnite ruky nahor do vzpaženia a potom vydýchnite. Toto je jedno kolo.

Výhody
  • Zvyšuje cirkuláciu krvi do tráviacich orgánov.
  • Odstraňuje nečistoty a zlepšuje účinnosť všetkých orgánov.
  • Zlepší sa trávenie a zapáli sa agni alebo tráviaci oheň.
  • Chuť do jedla je stimulovaná.
  • Odstraňuje zažívacie ťažkosti.
  • Masíruje a spevňuje bruško.
  • Zvyšuje pránu všeobecne a stimuluje všetkých 5 prán v tele.
  • Odstraňuje únavu a depresie.
  • Pomáha odstraňovať tuky.
  • Pankreasu poskytne dobrú masáži, ktorá pomáha pri produkcii inzulínu, a tým aj pri cukrovke.
  • Masáž močového mechúra.
Usmernenie

Pohyb žalúdka by nemal byť trhaný, ale mal by sa robiť rytmicky. Cvičte vždy nalačno a pokiaľ je to možné, na prázdny močový mechúr a črevá.

Trvanie

Môžu sa precvičiť 3 – 4 kolá, čo pomaly zvyšuje počet opakovaní.

KONTRAINDIKÁCIA pri Agnisara: Vysoký krvný tlak, srdcové choroby, vredy, hnačky, menštruácia, pruh, tehotenstvo, acidita (prekyslenie).

2.3. Príprava na Nauli krijá

Poloha tela je rovnaká ako v Uddiyane Bandhe a Agnisara. Nauli dokážete urobiť akonáhle získate kontrolu nad šikmými svalmi a priamym brušným svalom. Jedná sa o nácvik svalovej izolácie. Akonáhle získate kontrolu nad svalovou izoláciou stredu (Madhyama nauli), nadobudnutie izolácie ľavej a pravej strany (Vama a Dakshina nauli) bude jednoduchšie.

1. Technika stredu | Madhyama Nauli

Vykonajte Uddiyana Bandha. Sťahujte šikmé svaly a vytláčajte priamy brušný sval von. Udržujte túto pozíciu pri súčasnom zadržaní dychu tak dlho, ako je to pohodlné. Vdýchnite, uvoľnite zámky a uvoľnite žalúdok. Zopárkrát sa zhlboka nadýchnite a opakujte ešte dvakrát.

2. Technika doľava a doprava | Vama a Dakshina Nauli 
  • Najskôr urobte izoláciiu STREDU (Madhyama Nauli).
  • Potom ľavú ruku tlačte do ľavého stehna stehna a uvoľnite tlak na pravú ruku. Mali by ste vidieť, ako sa priamy sval brucha pohybuje doľava. Toto je izolácia smerom doľava (Vama Nauli ). Zostaňte v tejto polohe tak dlho, ako je to pohodlné. Vdýchnite a uvoľnite zámky a uvoľnite žalúdok. Zopárkrát sa zhlboka nadýchnite a opakujte ešte dvakrát.
  • V prípade iyolácie doprava urobte rovnaký proces, ale teraz pravou rukou tlačte do pravého stehna a sledujte, ako sa priamy sval brucha pohybuje doprava. Toto je izolácia smerom  doprava (Dakshina Nauli).
Stred
Doľava
Doprava

2.4. Nauli krijá

Finálna technika Nauli sa volá aj Nauli Chalan (vírenie) a je podobná krúženia, víreniu v bruchu. Technika je založené na masáži vnútorných brušných orgánov krúživým pohybom brušných svalov. Je to v podstate kombinácia troch predchádzajúcihch krokov. Každé kolo sa začína na inej strane.

  1. Poďte do Madhyama Nauli (stred).
  2. Stlačte pravú ruku na stehno, aby ste sa dostali do Dakshina Nauli (doprava), stlačte obe ruky, aby ste dostali Madhyama Nauli (stred) a potom stlačte ľavú ruku na stehno, aby ste sa dostali do Vama Nauli (doľava).
  3. Presuňte svoju váhu z pravej na ľavú ruku a uvidíte, že priamy brušný sval sa pohybuje zo strany na stranu.
  4. Toto opakujte tak dlho, ako je to pohodlné. 
  5. Vdýchnite a uvoľnite zámky a uvoľnite žalúdok. Zopárkrát sa zhlboka nadýchnite a postup opakujte ešte dvakrát.

Pozíciu môžete robiť v stoji i v sede. Osobne mi príde nácvik v stoji na úvod jednoduchší, pretože si môžete pomôc k svalovej aktivácii aj jemnou rotáciou pavny.

KONTRAINDIKÁCIE pri Nauli: vysoký krvný tlak, ochorenie srdca, menštruácia, tehotenstvo, keď sa snažíte otehotnieť, šestonedelie, počas príznakov zápchy a hnačky, pálenia záhy / reflux, pruh.

3. Kapalbhati

5. Dieta

Ak je diéta nesprávna, medicína je na nič. Ak je strava správna, nie je nutná medicína.

Dieta

Hlavným faktorom na zlepšenie tráviaceho systému je strava. Tráviace ťažkosti sú produktom nesprávnej stravy. Prvým spôsobom, ako zlepšiť poruchy tráviaceho systému je pôst —  úplné obmedzenie príjmu potravy aspoň na 24 hodín. Pokiaľ s pôstom nemáte skúsenosť, neunáhlite sa! Dajte sú tú námahu a naštudujte si základné informácie: Ako s pôstom začať? ; Koľko a ako ho držať? ; Ako sa vrátiť späť k pevnej strave?. Pôst nie je iba o nejedení, ale aj o stíšení sa a duchovnej očiste. Pôst nedržte, ak ste tehotná, kojíte, chcete otehotnieť, ak trpíte alebo ste trpeli anorexiou / bulímiou. Pôst dáva priestor na odpočinok tráviacemu traktu a telu. V prípade, že ste v pravidelnej starostlivosti lekára, konzultujte o vašom úmysle podstúpiť pôst.

Keď po pôste začnete opäť jesť, prípadne ak si volíte pre tráviaci trakt šetriacu stravu, mali by sa dodržiavať niektoré pravidlá stravovania. Mäsité jedlo a potraviny živočíšneho pôvodu by mali byť tabu (chápem tým: mäso, vajce, ryby, kôrovce). Uprednostňujeme vyvážené vegetariánske jedlo, ktoré obsahuje mliečne bielkoviny ako ghee (pretopené maslo), sporadicky sladký cmar a nízkotučné mlieko, pokiaľ neexistuje intolerancia.

Mrazené alebo konzervované jedlá nie sú vhodné. Strava musí obsahovať listovú zeleninu, plodovú zeleninu a ovocie. Musí obsahovať všetkých šesť príchutí – sladkú, kyslú, slanú, štipľavú, horkú a sťahujúcu. Jedlo by sa malo prijímať dvakrát denne s vhodnou úpravou načasovania. Množstvo porcie by malo byť polovičné. Večera by mala byť ľahká na strávenie a mala by sa konzumovať v čase do západu slnka, teda u nás so zmenou vzhľadom na 4 ročné obdobia. Mali by ste sa vyhýbať neskorým večeriam. Pred konzumáciou jedla by mala byť atmosféra a myseľ pokojná a spokojná. Ak je myseľ alebo telo pod stresom, doprajte si pred jedlom na 5-10 minút Šávasánu.

Tipy na dietu

ODPORÚČANÉ JEDLÁ
  • Listová zelenina a zateplené/ varené ovocie a zelenina.
  • Zrelá papája, kokosová voda, mrkva, granátové jablko, tekvica.
  • Prírodná strava kvality sattva, klíčky.
  • Čerstvá a ľahká strava.
  • Jedlo s menším obsahom tukov a sacharidov, ale s vysokým obsahom vlákniny.
  • Rastlinné mlieka.
  • Sladký  cmar po jedle – 0,5 dc ako liek.
ZAKÁZANÉ JEDLÁ
  • Nevegetariánske jedlo, vyprážané jedlo a pečivo.
  • Teplotou horúce jedlo a nápoje, chuťou pikatné jedlo.
  • Mastné jedlá a potraviny.
  • Tvaroh, mlieko (dovolené iba nízkotučné prípadne polotučné v bio kvalite ).
  • Zatuchnuté, staré, mrazené, konzervované jedlo.
  • Rýchle občerstvenie.
  • Prejedanie sa  a stravovanie bez skutočného hladu.
  • Emocionálne stravovanie alebo emočné narušenie.
  • Pitie ovocného džúsu alebo prebytočnej vody počas jedla.
  • Pitie chladenej alebo ľadovej vody – kedykoľvek.
  • Jesť pri zápche.
  • Stravovanie pred 7:00 alebo po 19.00 večer.
  • Jesť príliš veľa ťažkého jedla alebo príliš málo ľahkého jedla.
  • Snack medzi jedlami – okrem ovocia.

6. Ako jesť ? Prítomnosť telom i mysľou.

Ako jesť ? Prítomnosť telom i mysľou.

Pri jedle je dôležité naplniť žalúdok iba do polovice. Štvrtina by mala zostať pre vodu alebo tekutiny. Posledná štvrtina by mala zostať prázdna, aby mohlo dôjsť k tráveniu. Tento priestor je nevyhnutný na to, aby žalúdok rozvíril jedlo s tráviacimi šťavami. Jedzte tak, aby ste uspokojili hlad bez pocitu ťažkosti alebo mentálnej lenivosti. Hovorí sa, že by ste mali jesť iba to, čo je potrebné. Načasovanie jedál by malo byť tiež pevne stanovené (viď. Dinačária v 2. téme). Týmto spôsobom začne telo v určitom čase uvoľňovať tráviace enzýmy. Nevynechávajte jedlo, aby telo nepokračovalo v panickom režime a nerozhodlo sa ukladať prebytočný tuk.

Zmena s ročným obdobím a konzumácia s pohodou

Stravu meňte podľa ročných období. Ak nemusíte, nejedzte veľmi často exotické potraviny. Ale ak sú paradajky dovozom zo Španielska, je to akceptovateľné, lebo paradajky sa dlhodobo pestujú aj na Slovensku. Vždy sa snažte jesť to, čo je miestne a čerstvé. Ak poznáte svoju dóšu, urobte si podľa toho výber jedla.

Nejedzte, keď ste negatívne naladený, nahnevany alebo depresívny. To, ako uvažujete, ovplyvňuje vaše trávenie. Jesť by ste mali iba vtedy, keď ste šťastní a pokojní. Vnímajte a oceňujte každé sústo. Jedzte pomaly a vďačte za jedlo, ktoré vám bolo dané.

Tráviaci systém je jedným z najdôležitejších systémov v tele. Spája všetky ostatné systémy dohromady. Zlé trávenie je problémom mnohých zdravotných stavov. Zdravie ovplyvňuje nielen to, čo jeme, ale aj naše emócie. Povedomie o zažívacích procesoch a o rozhodnutiach, ktoré pri stravovaní robíme, môže pomôcť dosiahnuť fyzickú aj duševnú rovnováhu. Priniesť pokoj a pohodu. Aby ste udržali rovnováhu v dóši, vyberte si jedlá, ktoré sú najvhodnejšie pre vašu základnú stavbu tela. Nezabudnite, že pri každom väčšom jedle musíte mať zastúpených šesť chutí, a zároveň znižovať dávky jedál, ktoré by mohli spôsobiť nerovnováhu.

Čerstvosť a vedomosť

Potraviny by mali byť pred prípravou čerstvé, čisté, bez zvyškov pesticídov a v najprirodzenejšom stave. Je dobré vyhnúť sa príliš spracovaným potravinám a potravinám s prísadami, najmä s konzervačnými látkami. Ak niektoré jedlá nie sú kompatibilné s vaším tráviacim systémom (alergie), vyhnite sa im.

Pripravujte jedlá s ostražitým vedomím toho, čo robíte a prečo. Jedzte uvoľnene a vďačne za dar jedla od prírody. Najlepšie je pripravovať jedlo iba k danému chodu (obed, večera). Neodkladajte ho pre budúce použitie, s výnimkou potravín, ktoré môžu byť chladené jeden alebo dva dni. Čerstvé potraviny sú sattvické. Sú výživné a zlepšujú život. Staré potraviny sú kvality tamas, pretože životná sila je znížená alebo chýba.

Ak sa „pošmyknete“, je to v poriadku. Len si z toho nerobte zvyk!

8. Joga terapia

Jogová terapia pre tráviace ťažkosti

Pohyb na čersvom vzduchu

Rovnako ako oheň je podnietený čerstvým vzduchom, agni sa zapaľuje, keď zhlboka dýchame a uvoľňujeme svoje telá. Môže to byť niečo také jednoduché ako prechádzka alebo výlet do prírody. Vyberte si kýkoľvek zdravý, rýchlosťou primeraný pohyb na čerstvom vzduch. Najlepšie chôdza v rýchlom tempe, nordic walking, mierna turistika, meditačné prechádzky.

Ásany a zostavy

Pravidelné cvičenie jogy určite zlepšuje trávenie. Prináša aj duševnú kontrolu. Pacient sa tak môže vyhnúť zlému, slabému alebo príliš silnému tráveniu, a tiež prejedaniu sa z dôvodu emocionálneho smútku a duševnej nevyváženosti. Zacvičte si naráno Pozdrav Slnka alebo odporúčanú 30 minútovú zostavu, obmieňajte s pozíciami podľa obrázkovej predlohy z časti Joga pre dobré trávenie. Kombinujte jemné skruty, predklony alebo masáž brucha v ásanach na zemi.

Bandhy a Krije

Agnisar Krija zlepšuje proces trávenia a rozdúchava tráviaci oheň. Uddiyana Bandha a Kapalbhati sú tiež prospešné pre zlepšenie trávenia. Tieto očistné techniky navyše pomáhajú aj prečistiť  žalúdok a zlepšujú kvalitu a množstvo produkcie tráviacich štiav. Odporúčajú sa praktizovať naráno pred raňajkami aspoň 2 x týždenne po ásanách. Môžete ich cvičiť aj individuálne bez ásan. Ukončite ich však Šávasánou.

Pránájáma

Správna pránájáma sa volí individuálne podľa toho, či je vaše trávenie slabé alebo naopak trpíte aciditou, prekyslením. Nič však nepokazíte, ak sa budete koncenntrovať na praktiku Bráničného dychu a Nadi shodhana (viď v 2. lekcii) v harmonickom pomere 1:1:1:1:1 alebo 1:1:1:0.

Meditácia

Meditujte, aby ste znížili stres. Stres môže mať veľmi nepriaznivý vplyv na naše celkové zdravie a obzvlášť narušuje tráviaci proces. Meditácia je krásna jemná terapia, ktorá podporuje nielen odbúravanie stresu, ale podporuje aj správne trávenie myšlienok a emócií, podporuje zdravší psychický a emocionálny stav a pomáha nám vyvíjať produktívnejšie reakcie na stresové situácie. Meditácia je vhodná pre každého.

Domáca terapia
  • Vodu skladujte v medenej nádobe alebo v skle. Nechajte ju z večera do rána odstáť a pred umývaním zubov vypite na ráno pohár odstátej vody izbovej teploty
  • Prášok Triphala (ajurvédska kombinácia – Hirda, Behda a Aavalkathi) + 1 pohár vlažnej vody. Tento tradičný ajurvédsky “vzorec” sa skladá z troch zloziek a vyvažuje vatu, pittu a kaphu. Je uctievaný pre svoju jedinečnú schopnosť šetrne čistiť a detoxikovať tráviaci trakt, pričom dopĺňa, vyživuje a omladzuje tkanivá. Týmto spôsobom má Triphala tendenciu podporovať agni v tele. Asi pol hodiny pred spaním môžete užiť dve tablety 
  • 50 g sušeného čierneho hrozna namočte do 1 pohára vody. Ráno rozdrvte čierne hrozno rukou, zjedzte ho a vypite vodu, v ktorej bol hrozná namočené. Preferujte hrozienka v bio kvalite a pred namáčaním ich opláchnite ešte pod vodou, aby sa očistili.
Naturopatia
  • 1 deň do mesiaca pôst iba na vode a ovocnej šťave
  • Vystavujte sa slnečným lúčom aspoň dvakrát do dňa (ráno a poobede)
  • Jedzte každý deň pred 12:00 a 19:00.

Rozhovor so Zuzkou Dobromilkou Bartovičovou

Menu
error: Content is protected !!