Ajurvédske zlaté mlieko –  nazývané „haldi (kurkuma) ka doodh (mlieko)“ je ayurvédsky nápoj a recept používaný v Ázii a Indii. Je to v podstate mlieko (mliečne alebo rastlinné) zahrievané kurkumou, silným korením s mnohými zdokumentovanými zdravotnými výhodami.

Zlaté mlieko pomáha pri spánku,  upokojuje trávenie, bojuje proti nachladnutiu a chrípke a zvyšuje nízku ponurú náladu. Prečo je tento jednoduchý nápoj taký účinný? Kurkuma nabitá fytochemikáliou zvanou „kurkumín“ je katalyzátorom výhod zlatého mlieka. Kkurkumín, aktívna zložka kurkumy, ktorá je bežným korením v ázijskej a indickej kuchyni, podporuje zdravie viacerými spôsobmi.

  • Protizápalové účinky: Ukázalo sa, že kurkumín zmierňuje zápaly spojené s celým radom chorôb, vrátane rakoviny, srdcových chorôb a Alzheimerovej choroby. Štúdia o reumatoidnej artritíde a kurkumíne ukázala, že skupina pacientov užívajúcich výživnú látku vykazovala oveľa väčšie zlepšenie bolesti a opuchu v porovnaní s tými, ktorí tak neurobili. Vedci tiež potvrdili, že kurkumín je bezpečný bez negatívnych účinkov.
  • Regulácia nálady: Ukázalo sa tiež, že kurkumín zlepšuje náladu – randomizovaná, kontrolovaná štúdia ukázala, že kurkumín „sa môže používať ako bezpečný a efektívny spôsob liečby u pacientov s veľkou depresívnou poruchou“.
  • Antioxidant: Kurkumín svojimi antioxidačnými vlastnosťami pomáha chrániť živé bunky pred poškodením voľnými radikálmi zo spracovaných potravín a stresových faktorov životného prostredia.

Zlatý všeliek alebo zmiernime vata dóšu

Či je vonku mínusová teplota alebo nie, obdobie jesene je aj tak podľa ajurvédy spájané s prevahou dóše vata. To isté platí pre čas dňa od 14.00 do 18.00.  Vata sa v ročnom období ale aj v dennom režime dňa prejavuje ako: drsnosť, chlad, suchosť, premenlivosť, nepravidelnosť a krehkosť. Spomínané vlastnosti spôsobujú v našom tele zmätok, nerovnováhu konštitúcií. Takáto disharmónia je spájaná so subjektívnym pocitom nepohody, či únavy. Ak sa chceme cítiť fyzicky aj duševne v pohode, môžeme nášmu telu pomôcť a prinavrátiť rovnováhu aj cez správnu voľbu jedla, nápojov, vhodný výber bylín a tiež cez pohyb a meditačné postupy.

Ajurvédske zlaté mlieko

Do pozornosti ponúkam práve tento recept, ktorý môže byť jedým z viacerých prostriedkov na ceste k dobrému pocitu aj počas jesene a zimy. Ajurvédske mlieko, zlatý všeliek, je osvedčenou klasikou v indickej kuchyni. Skutočne je ako zlatistý elixír – jednoduchý, rýchly a zvládnuteľný aj bez kuchárskeho umenia. Je ideálny pre všetky ajurvédske konštitúcie – dóše a ich vzájomné kombinácie, aj keď možno najviac pomôže ľudom typ VATA. Zahreje tých, ktorým je zima, upraví trávenie, zmierni chuť na sladké a tiež môže upokojiť a prehĺbiť večerný spánok.

Ajurvéda je známa používaním krásnych voňavých a farebných korenín, ktoré nielen lahodne dochutia a pestro zafarbia jedlo, tiež sú zdrojom energie a základom zdravia. Ak sa ich naučíte postupne pridávať do vašich osvedčených receptov, tieto koreniny (napr. zázvor, kurkuma, škorica, čierne korenie, badián a iné) sa budú rýchle míňať vo vašej domácnosti. Aj preto sa nebojte investovať do kvalitnejších balení, ktoré sú v bio kvalite a od spoľahlivého dodávateľa. Výber v bio obchodoch a niekedy už aj v sieťových reťazcoch je dostatočný a cenovo dostupný.

Ajurvédske zlaté mlieko

Suroviny na prípravu.

Ajurvédske zlaté mlieko | suroviny na prípravu (2 porcie)

  • 2 šálky domáceho mlieka
  • 3 ďatle bez kôstky
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru alebo ½ cm čerstvého nasekaného
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • semená z 2 kardamových strukov (rozdrvené v mažiari)
  • 1 lyžica ghee
  • 1-2 lyžičky medu

Nič nepokazíte, ak medzi prísady zaradíte trochu nugátového orieška, šafránu, či kúsok kurkumy. Práve kurkuma je nazývaná šafranom orientu kvôli jasnej pomarančovo žltej farbe. Je to silný antioxidant, pôsobí protizápalovo, často je používaná pre krásu pleti, kvalitu pokožky vlasov, pre zdravé biele zuby a silné nekrvácajúce ďasná. Jej pridaním do teplého nápoja dodáte  mlieku tú povestnú zlatú farbu.

Čerstvá kurkuma vs. sušená, ajurvédske zlaté mlieko

Čerstvá kurkuma vs. sušená

Postup a príprava
  1. Vymixujte mlieko s ďatľami (ak sú suchšie, určite ich na pár minú pred tým ponorte do teplej vody).
  2. Vymixovanú zmes pridajte do hrnca, kde dáte všetky koreniny.
  3. Zahrievajte ale nepriveďte do varu.
  4. Keď je mlieko horúce, pridajte ghee a dobre premiešajte.
  5. Keď je všetko dobre rozpustené a premiešané, stiahnite z ohňa, naleje do šálky či pohára a na záver pridajte do každého hrnčeka med.

Ajurvéske zlaté mlieko – pár vlastných tipov

1. Domáce mlieko

Ak máte výkonný mixér, výroba domáceho orechového alebo iného rastlinného mlieka nebude predstavovať veľkú prácnosť. Môžete zobrať napríklad niekoľko orechov (odporúčam cez noc namočené a potom šupky zbavené mandle pred kešu) a vymixovať ich vo vode. Zmes preceďte cez sitko alebo mušelínovú handričku. V prípade, že výroba domáceho mlieka sa vás netýka a chcete použiť rastlinné, istá sieť s farebným dvojpísmovým logom (podobne ako skratka Depeche Mode) má v ponuke kvalitné a nedosládzané mlieka. Použite ryžové, ktoré je prirodzene sladké, mandľové, či ovsené. Ja sa osobne sójovému vyhýbam, ale je len otázka vašich preferencií.

ajurvédske zlaté mlieko, recept, tvoja joga

Ajurvéda od kravského mlieka neabstrahuje. U nás je v súčasnej dobe akýsi zdravý trend zavrhovať kravské mlieko kvôli jeho vysokému technickému spracovaniu a životným podmienkam, v ktorých sú kravy chované, ale ak máte overený zdroj a váš etický postoj sa neprieči konzumácii mlieka živočíšneho pôvodu, kľudne použite kravské. Práve tu použité koreniny spôsobia, že mlieko je veľmi dobre stráviteľné a vďaka týmto trávenie podporujúcim koreninám nespôsobuje intolerancie. Opäť však  odporúčam, nebuďte stádoví, počúvajte vlastný inštinkt a nenasledujte prosím úplne slepo nastolené trendy a možno častokrát aj vykonštruované informácie a konšpirácie. Urobte si vlastný názor, sledujte na sebe, pozorujte, čo naozaj robí dobre vám a tým sa riaďte.

2. Ďatle

Ďatle dostanete kúpiť vo viacerých variantoch. Sem tam sa na Slovensku objavia čerstvé, potom sú sušené a úplne zosušené malé odrody nízkej kvality, s obľubou podsúvané slovenským klientom v predvianočnom čase. Rada podporím slovenských obchodníkov a dodávateľov, ale u nás som si ešte dobré datle asi nekúpila. Ak aj boli OK, tak boli pomerne predražené. Snáď, ak potrebujte iba 2-3 ks týždenne, tak nad tým možno mávnete rukou.

ajurvédske zlaté mlieko

Ja som srdciar a verný zákazník maličkého obchodu Chez ami. Párkrát do roka, keď sa mihnem v Prahe, navštevujem tento maličký kúsok orientu. Vždy tu spravím dobrú kúpu, keď si s niekoľkými kartónmi čerstvých izraelských medjool datlí a pamir iránskych datlí odnášam aj nejaké koreniny, orechy, kardamonovú kávu alebo iné drobnosti. Všetky krabice datlí (a je ich naozaj vždy dosť) odkladám rovno do mrazničky. Takto uskladnené vydržia naozaj veľmi dlho. Datle majú málo vody, takže procesom mrazenia nič nepokazíte a určite ich po XY mesiacoch nevyhodíte, ako iné mrazené potraviny, ktoré strácajú svoju kvalitu, chuť a štruktúru.

3. Ghee

Indická kuchyňa používa ghee – čistý mliečny tuk ako dôležitú a typickú prísadu pri varení. Aj naše prababky poznghee, ajurvédske zlaté mliekoali túto dobrotu, ale skôr pod názvom prepustené maslo. Takto upravené maslo je lepšie skladovateľné, pretože neobsahuje vodu, bielkoviny a iné netukové súčasti. Nemusí sa skladovať v chladničke. Na druhej strane má však chuť ako maslo a je vynikajúce aj pre ľudí, ktorí majú alergiu na laktózu či bielkoviny kravského mlieka. Pozor, nie je pre vegánov, keďže je od kravičky.

 

Dobrú chuť alebo skôr na zdravie :-).

Daniela Lászlová – TVOJA JOGA nielen YOGA

 

Blog

Menu
error: Content is protected !!