Ak ste za posledné týždne pocítili väčšiu únavu ako inokedy, nie ste sami. Je to mesiacom február, ktorý je ponurejší, premenlivejší. Pomaly začíname mať  pocit, že zima nie a nie skončiť. Je to stále však jej čas a my môžeme urobiť aspoň to, že skúsime zvýšiť hladinu energie lepšou starostlivosťou o seba a tiež vnútornou prácou na sebe. Zamyslíme sa nad tým, či existuje niekde rezerva :-).

Čo môžete urobiť pre seba, aby ste sa cítili lepšie?

1. pravidelnosť

Nastavte si pravidelný denný režim, nech telo vie, kedy ide spať a kedy vstáva.

2. Rituály

Vytvorte si príjemné rituály prebúdzania a vstávania. Hneď po prebudení, ešte na posteli sa poďakujte za nový deň,  pozrite sa na chvíľu na svoje ruky, potom ich jemne presuňte cez tvár a hruď dole k pásu – prečistite si auru.

K príjemnému prebudeniu a naladeniu môže pomôcť aj aromaterapia – veselá vôňa terapeutického oleja (Peppermint, Citrón, Divoký pomaranč, Limeta…a iné).

Pozvánka na voňavý  healingovy seminár 1.3.2019 v Banskej Bystrici s názvom Imunita a jarná únava. 

mata

3. Voda prečisťuje

Vypite pohár vlažnej vody na lačno hneď po zobudení. Vlažná voda premýva zažívacie ústrojenstvo, premýva obličky a stimuluje peristaltiku. Nie je ideálny nápad začať deň s čajom alebo kávou, pretože takéto nápoje vyčerpávajú obličkovú energiu, stresujú nadobličky a v konečnom dôsledku nepotešia ani zdravé črevo.

voda na ráno

4. Čerstvý vduch

Plánujte pobyt na čerstvom vzduch aj počas pracovného týždňa. Neškodné úkony ako ísť nakúpiť pešo a nebyť iba zatvorený medzi školou, kanceláriou a bytom.

5. Dýchajte

Keď ste konečne von a mimo rušnej cesty, dýchajte! Dýchajte nosom a uvedomte si, aký je váš dych. Dýchajte pomaly s dokonalým výdychom, lebo keď chceme naše pľúca nanovo naplniť čerstvým vzduchom, musíme ich najprv vyprázdniť. Málokto si uvedomí, že dýcha zle. Málokto si uvedomí, že stres, pocity, spôsob života sa prenášajú na rytmus dychu a hĺbku dýchania, čo ovplyvňuje aj rytmus činnosti srdcovo-cievneho systému a v konečnom dôsledku celý organizmus.

6. Zdravý tanier

Spestrite svoj tanier. Zima ešte podľa ajurvédy neholduje čerstvej surovej zelenine, ale pripraviť si môžete parenú, dusenú zeleninu. Tanier pestrý ako mandala, farby pre spokojnosť a zdravie.

zdravy tanier

7. Vitamíny v krabičke 🙂

Zimná dovozová zelenina a ovocie žiaľ nedisponuje až takým množstvom vitamínov, ako na pravom slniečku dozretá, ale s týmto aspektom veľa nenarobíme. Buď si nakúpite bio zeleninu, ktorej je však v našich lokalitách v zime pomenej alebo si doplníte vitamíny a minerály vhodnými výživovými doplnkami. Namiesto lekárne zbehnite do dobrých bio-obchodov, kde majú trochu alternatívnejšie značky produktov ale o to čistejšie  a efektívnejšie prípravky (Health Link, Dr. Rath…).

8. Terapia farbami

Farby pre spokojnosť a energiu. Aj malý kúsok pestrosti v podobe šatky, čiapky, zdvihne vašu energiu a náladu ako keby ste boli odetí iba v ponurých farbách.

farby

vo.vlne by Monika

 

9. Pohyb, pohyb, pohyb

Chôdza, pobehnutie, venčenie psíkov, joga, pilates, jumping, zumba, čo vám robí radosť. Telo miluje pohyb. Pohybom ho udržujeme v dobrej kondícii. Zdravým pohybom ho nelikvidujeme, naopak zvyšujeme jeho odolnosť voči chorobám, posilňujeme srdiečko, pomáhame prietoku krvi a lymfy v tele, zlepšujeme elasticitu pokožky, premazávame kĺby.

jogamatky

10. Relaxácia

Naučte sa relaxovať. Relax pre telo a myseľ. Relax v sede alebo ľahu. Relax ako pri joge v šavasáne, kde je svalový tonus nižší než pri spánku, ale myseľ je bdelá a koncentrovaná na proces relaxácie napríklad aj sledovaním dychu. Sledovanie rytmu dychu myseľ zamestná, nedovolí jej zaspať, nedovolí jej odbehnú za inou myšlienkou.

Keď 10 bodov nefunguje na unavený február?

Keď vám ani zmena neurobí dobre a pocit úzkosti, únavy a nechuti sa zväčšuje, začnite vo veľkom plánovať leto :-). Snívajte a plánujte, kam pôjdete v lete alebo už na jar. Kde si užijete nasporené peniažky. Predĺžený víkend v Prahe či vo Viedni nemusí stáť veľa. Pozrite ponuky cestoviek, plánujte odvážne aj sami.  Od ďalekého mora po slovenské hory a kopce. Určite vám takýto príjemný bod urobí svetielko na konci tunela a povzbudí možno aj do najbližšieho voľna v podobe Veľkej Noci. 

Moja joga

 

Namasté

Daniela Lászlová, TVOJA JOGA nielen YOGA

Blog

Menu
error: Content is protected !!