Vinyasa môže byť akákoľvek sekvencia jogového pohybu vykonávaná s dychom. Vinyasa nie je obmedzená počtom ani postupnosťou asán : Chaturanga Dandasana – Urdhva Mukha Svanasana – Adho Mukha Svanasana (čaturanga- pes s hlavou hore- pes s hlavou dole… alebo iný voľný preklad 🙂).

Častokrát sa za vinyasu považuje Power YogaVinyasa Flow, ako novodobé deriváty systému aštanga. V skutočnosti pohyb sám o sebe medzi asánami je vinyasa. Pohyb rúk smerom nahor a ich následné uvoľňovanie je vinyasa. Pohyb z podrepu do stoja je vinyasa, váš nádych a výdych je vinyasa, dokonca aj chôdza je vinyasa.

Čo slovo vinyasa doslovne znamená?

Pojem “nyasa” znamená umiestniť a predpona “vi” sa prekladá ako zvláštnym spôsobom. Keď zameriame našu pozornosť na pohyb špeciálnym spôsobom, prenášame sa sa z obyčajného cvičenia a fyzického pohybu k schopnosti vytvoriť doslovnú meditáciu v pohybe. Myšlienky nechávame plynúť, nevenujeme im pozornosť a naša koncentrácia priľnie k uvedomelému pohybu a dychu. Týmto spôsobom sa prax jednotlivých asán môže považovať za vinyasu od prvého do posledného dychu.

Tak ako sú tóny skladby premyslene pospájané, harmonicky sa na seba napájajú a znejú melodicky, takisto sú naplánované pohyby v rámci joga sekvencie. Každá póza a pohyb je určený na otvorenie- posilnenie tela po jednotlivých častiach, uvoľnenie fyzických i energetických blokov a upevnenie mysle. Presúvame sa nielen k zložitejším a náročnejším pozíciám, ale aj k stavu bytia, v ktorom sme pripravení na ďalšiu fázu jogy*. 

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga sa teší popularite kvôli dynamickému pohybu. Prepája progresívne pozície v súlade dychovým cvičením. Jedným pohybom prechádzame do ďalších a ďalších pozícií, pokojným rytmom, riadeným dychom. Synchronizujeme pohyb a dych do harmonického celku.

Čo ti Vinyasa yoga prinesie?

  1. Telo sa čistí a detoxikuje nie len cez pot na pokožke ale i cez dych.
  2. Cítiš sa silnejší a odolnejší. Silnejší voči tlaku a stresu, odolnejší voči chorobám a vírusom.
  3. Si sústredenejší. Myseľ sa dokáže ukľudniť a skoncentrovať.
  4. Akceptácia. Prijmeš seba samého takého, akým v skutočnosti si.
  5. Máš dostatok energie, chuti, vôli a odhodlania.

Daniela Lászlová – TVOJA JOGA nielen YOGA

LOGO TVOJA JOGA mini

*Rádža joga alebo kráľovská joga sa skladá z osem stupňovej cesty: 
JAMA – morálno-etické pravidlá, 
NIJAMA – morálno-etické odporučenia, 
ASANA – jogové pozície, telesné cvičenie, 
PRANAJAMA – práca s pránou cez dych, ovládanie energie, 
PRATJAHARA – obrátenie zmyslov do vlastného vnútra, 
DHARANA – koncentrácia, 
DHJANA – meditácia, 
SAMADHI – dokonalá múdrosť.

Blog

Menu
error: Content is protected !!